2012/120: Man klaagt over afwijzing verzoek schadevergoeding door Domeinen inzake lage taxatie

Rapport

De scooter van verzoeker was in brand gevlogen en vervolgens door de politie in beslag genomen. De scooter werd voor bewaring overgedragen aan Domeinen Roerende Zaken. Domeinen taxeerde de waarde van de scooter op € 25. Op 9 september 2009 werd de scooter door Domeinen vernietigd.

Verzoeker klaagde er over dat Domeinen afwijzend heeft beslist op zijn verzoek om schadevergoeding. Volgens verzoeker lag de waarde van de (losse onderdelen van de) vernietigde scooter beduidend hoger dan € 150, zijnde waarde waarop Domeinen de scooter na hertaxatie had geschat.

Domeinen was bij de taxatie van de scooter uitgegaan van het feit dat de scooter was uitgebrand en niet meer geschikt was om mee te rijden. Domeinen had geen foto's gemaakt van de uitgebrande scooter. Aan de hand van foto's van verzoeker had een hertaxatie plaatsgevonden door een externe taxateur. Deze taxeerde de waarde van de scooter op € 150. Wat betreft de door verzoeker gestelde waarde van de losse onderdelen, merkte Domeinen op dat, indien deze onderdelen in goede staat hadden verkeerd, dit in de hoogte van de hertaxatie tot uitdrukking was gekomen.

De Nationale ombudsman was van oordeel dat van Domeinen had mogen worden verwacht dat zij foto's had gemaakt van de uitgebrande scooter. Dit om een zorgvuldige taxatie te waarborgen alsmede om in voorkomende gevallen te kunnen aantonen dat de waarde juist was getaxeerd. Op dit punt was Domeinen jegens verzoeker tekort geschoten.

De Nationale ombudsman achtte het verder aannemelijk dat de hertaxatie aan de hand van de foto's van verzoeker had plaatsgevonden en dat bij het vaststellen van de waarde rekening was gehouden met de staat waarin de (onderdelen van de) uitgebrande scooter verkeerde.

In aanmerking genomen de uitkomst van de hertaxatie door de externe taxateur kon Domeinen naar het oordeel van de Nationale ombudsman dan ook in redelijkheid het verzoek van verzoeker om een hogere schadevergoeding afwijzen. De Nationale ombudsman oordeelde dat de onderzochte gedraging behoorlijk was.

Instantie: Domeinen Roerende Zaken, directie Apeldoorn

Klacht:

Domeinen Roerende Zaken heeft afwijzend beslist op verzoek om schadevergoeding. Volgens verzoeker lag waarde van vernietigde scooter beduidend hoger.

Oordeel:

Niet gegrond