2012/116: Opgelichte man klaagt dat hij niet schadeloos gesteld wordt

Rapport

Verzoeker heeft voor € 14.000,- van een particulier een auto via Marktplaats.nl gekocht en komt er ruim een maand later achter dat hij mogelijk is opgelicht: hij ontvangt kort na elkaar een beschikking van het CJIB voor een begane verkeersovertreding en van een deurwaarder een brief met een naheffing omdat hij na het tanken niet betaald zou hebben. Omdat de feiten hadden plaatsgevonden na de koop van de auto en verzoeker wist dat hij deze niet had gepleegd, ging hij langs bij de politie om aangifte te doen van oplichting. Na onderzoek van de politie kwam aan het licht dat de auto was gestolen en omgekat. De auto werd in beslag genomen en is uiteindelijk op bevel van de rechter aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven. Verzoeker werd niet schadeloos gesteld. De informatie die verzoeker van de verkoper had, was zeer beperkt: hij had een voornaam, een telefoonnummer en de advertentiegegevens van Marktplaats.nl. Alle informatie die hij had gaf hij ten behoeve van het opsporingsonderzoek aan de politie.

Verzoeker verweet de politie dat zij onvoldoende aandacht had besteed aan de door hem aangeleverde informatie over de persoon die hem had opgelicht, als gevolg waarvan hij schade had geleden.

Uit onderzoek van de Nationale ombudsman is naar voren gekomen dat de politie met behulp van de door verzoeker aangeleverde informatie over de advertentiegegevens met een vordering bij Marktplaats.nl de advertentie en de daarbij behorende gegevens had opgevraagd. Vervolgens werd aan de hand van de hieruit verkregen informatie het IP-adres en de telefoongegevens gevorderd. Onderzoek naar die gegevens leverde echter niets op. De Nationale ombudsman is van oordeel dat de politie alle noodzakelijke opsporingshandelingen heeft verricht en niet in strijd met het vereiste van goede voorbereiding heeft gehandeld.

De politie heeft met het beoordelen van de schadeclaim van verzoeker afgewacht tot de Nationale ombudsman zich over de klacht van verzoeker heeft uitgelaten. Verzoeker zou zijn schade moeten verhalen op de persoon die hem bij de verkoop van de auto heeft opgelicht. Gegevens om die persoon te traceren heeft verzoeker niet. De politie heeft voldoende ondernomen om de mogelijke dader van de oplichting te achterhalen. Dat dit onderzoek niets heeft opgeleverd als gevolg waarvan verzoeker zijn schade op niemand kan verhalen, valt de politie niet te verwijten. Gelet hierop is de Nationale ombudsman van oordeel dat het niet onredelijk zou zijn als de politie de schade niet zou vergoeden.

Vereiste van goede voorbereiding: behoorlijk.

Redelijkheidsvereiste: behoorlijk

Instantie: Politiekorps Rotterdam-Rijnmond

Klacht:

politie besteedde volgens verzoeker onvoldoende aandacht aan door hem aangeleverde informatie over oplichting, waardoor verzoeker schade leed.

Oordeel:

Niet gegrond