2012/108: Man klaagt over informatieverstrekking voorwaarden visumaanvraag Nlse ambassade Rabat

Rapport

Verzoeker nodigde zijn Marokkaanse schoonzus uit om de zomervakantie in Nederland door te brengen. Zijn schoonzus wendde zich voor een visum kort verblijf tot de Nederlandse ambassade te Rabat. Het visum werd geweigerd.

Verzoeker klaagde erover dat de ambassade onvoldoende informatie had verstrekt over de voorwaarden voor een visum, met name over de inkomensvoorwaarde, het bezit van een retourticket en het bewijs van tijdige terugkeer naar het land van herkomst.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de informatie over de voorwaarden aan de financiële middelen van de aanvrager voldoende is. Bovendien volgt de Nationale ombudsman de minister in zijn uitleg waarom het niet mogelijk is om op de website aan te geven welke documenten dienen te worden overgelegd om aan te tonen dat tijdige terugkeer gewaarborgd is.

Nu echter informatie over de (terughoudende) uitgangspunten van het visumbeleid ontbreekt, en dit beleid het kader vormt waarbinnen de visumafdeling van de ambassade werkt en duidelijk maakt waarom bepaalde vereisten gelden en bepaalde informatie van belang is, acht de Nationale ombudsman de klacht op dit punt gegrond. Het is immers belangrijk dat de overheid open en duidelijk is tegenover de burger.

Vereiste van goede informatieverstrekking; gegrond voor wat betreft de informatie op de website

Aanbeveling om ook informatie over de algemene uitgangspunten van het visumbeleid op de website te vermelden

Instantie: Nederlandse ambassade te Rabat (Marokko)

Klacht:

informatie op de website

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Nederlandse ambassade te Rabat (Marokko)

Klacht:

de mondeling aan aanvraagster verstrekte informatie

Oordeel:

Geen oordeel