2012/087: Asielzoeker klaagt over weigering bezoek door IND ivm logistieke onmogelijkheid AC Schiphol

Rapport

Verzoeker, een Afghaan, is door een ongelukkige samenloop van omstandigheden op 4-jarige leeftijd gescheiden van zijn moeder. Zijn moeder heeft hem destijds tegen haar wil moeten afstaan aan de familie van haar overleden echtgenoot, de vader van verzoeker. Dat is nu 17 jaar geleden. Verzoeker was lange tijd in de veronderstelling dat zijn moeder was overleden. Later kwam hij er achter dat zij in Nederland woont en inmiddels ook de Nederlandse nationaliteit heeft.

Halverwege 2011 kwam verzoeker als asielzoeker naar Nederland. Na aankomst op Schiphol werd hij geplaatst in het Aanmeldcentrum (AC) Schiphol, een detentiecentrum waar asielzoekers de verkorte asielprocedure doorlopen. Detentie van asielzoekers is een administratieve maatregel, onder de verantwoordelijkheid van de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel. Voor asielzoekers in detentie geldt het zogenaamde Reglement Regime Grenslogies. Volgens het Reglement heeft de asielzoeker recht om bezoek te ontvangen. Moeder en zoon hadden er erg naar uitgezien om elkaar na 17 jaar onvrijwillige scheiding eindelijk in de armen te kunnen sluiten. Het verzoek van verzoeker om zijn moeder te mogen ontvangen werd echter afgewezen omdat AC Schiphol logistiek niet is ingesteld op het ontvangen van bezoek. De Nationale ombudsman is van oordeel dat de weigering van bezoek van de moeder in strijd was met het recht op persoonlijke vrijheid en daarom niet behoorlijk. Inmiddels is verzoeker overgeplaatst naar een ander asielzoekerscentrum. Zolang het hem is toegestaan om in Nederland te verblijven is hij vrij om bezoek van zijn moeder te ontvangen.

Instantie: Immigratie- en Naturalisatiedienst

Klacht:

door het toegepaste regiem in het aanmeldcentrum op Schiphol niet in de gelegenheid gesteld om verzoek bezoek te laten ontvangen van zijn moeder die hij 17 jaar niet had gezien

Oordeel:

Gegrond