2012/068: Man klaagt over letsel door gewelddadige aanhouding, en weigering schadevergoeding

Rapport

De politie kreeg de melding dat er een man rondreed in een auto, met daarin een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Het politieonderzoek leidde tot verzoeker en de politie vond zijn auto voor een woning geparkeerd staan. Het was de politie bekend dat verzoeker een verzamelaar was van vuurwapens en dat hij onberekenbaar kon zijn. Politieambtenaren gingen ter plaatse en hebben het pand geblokt waar verzoeker zich zou bevinden. In de auto zagen zij een zwart voorwerp liggen. Op het moment dat verzoeker naar buiten kwam, hebben drie politieambtenaren hun vuurwapen getrokken en op verzoeker gericht. Verzoeker is middels een armklem, beenklem en nekklem naar de grond gebracht en geboeid overgebracht naar het politiebureau. Op het politiebureau aangekomen, is verzoeker vrij snel met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis omdat hij pijn op zijn borst had. Na een dag observatie in het ziekenhuis is hij weer overgebracht naar het politiebureau. Enige tijd later werden er gekneusde/gebroken ribben geconstateerd.

Verzoeker klaagt erover dat de politie geweld heeft gebruikt bij zijn aanhouding, waardoor hij letsel heeft opgelopen. Ook klaagt hij erover dat de politie zijn verzoek om schadevergoeding heeft afgewezen.

Gelet op de verdenking dat verzoeker over een uzi zou beschikken en het feit dat hij in het verleden bedreigingen heeft geuit en verzet heeft geboden bij aanhoudingen, was er een te groot risico om verzoeker zonder gebruikmaking van de bewuste aanhoudingstechnieken aan te houden.

De politie heeft het recht op onaantastbaarheid van het menselijk lichaam voldoende gerespecteerd.

Na zijn aanhouding viel verzoeker onder de zorg van de politie. Dit betekent dat de politie de kosten voor de medische zorg diende te dragen. Verzoeker heeft de politie de nota van het ambulancevervoer overgelegd, evenals de herinneringsnota van het ziekenhuisverblijf. De korpsbeheerder had er op dat moment voor moeten kiezen om in ieder geval de nota van het ambulancevervoer te betalen. Wanneer verzoeker alsnog een originele nota van het ziekenhuisverblijf zou verstrekken, had die ook door de korpsbeheerder betaald moeten worden.

De politie heeft het vereiste van bijzondere zorg geschonden.

De korpsbeheerder wordt in overweging gegeven om de medische kosten aan verzoeker te vergoeden wanneer verzoeker kan aantonen dat hij de nota's voor het ambulancevervoer en het ziekenhuisverblijf zelf heeft betaald.

Instantie: Regiopolitie Kennemerland

Klacht:

aanhouding met geweld

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Kennemerland

Klacht:

medische kosten niet vergoed

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Kennemerland

Klacht:

verzoek om vergoeding van letselschade afgewezen

Oordeel:

Niet gegrond