2012/046: Man klaagt dat Belastingdienst behandeltermijn bezwaarschrift heeft overschreden

Rapport

Zoals de Belastingdienst erkent, heeft de behandeling van het bezwaarschrift veel te lang geduurd. Verzoeker heeft ruim vier jaar op de beslissing op bezwaar moeten wachten. De termijnen zoals genoemd in het Bedrijfsplan van de Belastingdienst en de Algemene wet bestuursrecht zijn hiermee ruimschoots overschreden. De Belastingdienst handelde dan ook in strijd met het vereiste van voortvarendheid. De onderzochte gedraging is op dit punt derhalve niet behoorlijk.

Door in dit geval verzoeker in de schriftelijke reactie geen toelichting te geven waardoor de behandeling zolang heeft geduurd, alsmede hiervoor geen passende compensatie aan te bieden, handelde de Belastingdienst in strijd met het vereiste van fatsoenlijke bejegening. Door het op een behoorlijke manier aanbieden van excuses kan de burger ervaren dat het de overheid ernst is en dat deze bereid is gevolgen te verbinden aan verkeerd gelopen zaken. Op dit onderdeel is de onderzochte gedraging eveneens niet behoorlijk. Met instemming nam de Nationale ombudsman kennis dat de Belastingdienst naar aanleiding van dit onderzoek heeft besloten verzoeker de reeds door hem geïncasseerde rente aan verzoeker te restitueren.

Instantie: Belastingdienst/Toeslagen

Klacht:

lange behandelingsduur van het door verzoeker ingediende bezwaarschrift tegen de definitieve berekening huurtoeslag over het jaar 2006

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Belastingdienst/Toeslagen

Klacht:

wijze waarop hem excuses zijn aangeboden

Oordeel:

Gegrond