2012/011: Man klaagt over inzetten sociaal rechercheur na anonieme tip bij bijstandsaanvraag

Rapport

Verzoeker diende een bijstandsaanvraag in bij de gemeente Oisterwijk. Tijdens deze procedure ontving zijn klantmanager telefonisch een anonieme tip dat hij een bedrijfsruimte huurde en handelde in oude autoradio's en/of het opknappen ervan. Naar aanleiding daarvan stelde een sociaal rechercheur een onderzoek in. Vergezeld door een collega ging hij naar het adres van de schuur. Daar sprak hij de eigenaresse van de schuur. In zijn rapport concludeerde de rechercheur dat vooralsnog niet was gebleken dat verzoeker handelde in radio's en/of het opknappen ervan. De waarde van de in de schuur aanwezige goederen/radio's schatte hij op hooguit € 1.000. De vriendschap van verzoeker met de eigenaresse van de schuur en haar familie heeft door het onderzoek behoorlijk schade geleden.

Verzoeker klaagt erover dat de gemeente de sociale recherche heeft ingeschakeld in verband met zijn gebruik van een schuur in plaats van in een gesprek met hem daarover navraag te doen.

Verzoeker heeft voorafgaand aan de tip niet uit eigen beweging bij de gemeente opgave gedaan van het gebruik van de schuur en de aanwezigheid van radio's en apparatuur. Verder is het uit tactisch oogpunt niet ongebruikelijk bij een opsporingsonderzoek dat eerst dossiers en systemen worden geraadpleegd, observaties worden gedaan en getuigen worden gesproken, voordat de betrokkene wordt benaderd. Op deze wijze wordt betrokkene geconfronteerd met bepaalde gegevens, die hij/zij niet meer kan beïnvloeden. Dat kan mogelijk wel, als betrokkene voorafgaand aan het bezoek zou zijn bevraagd in een gesprek. Tot slot heeft de sociale recherche meer kennis en ervaring in het opsporen van bijstandsfraude. Het direct inschakelen van de sociale recherche en de door de recherche gevolgde handelwijze was daarom gerechtvaardigd.

Het evenredigheidsvereiste houdt in dat overheidsinstanties voor het bereiken van een doel een middel aanwenden dat voor de betrokkenen niet onnodig bezwarend is en dat in evenredige verhouding staat tot dat doel.

Verzoeker klaagt er ook over dat de gemeente hem geen gegevens heeft verstrekt over in het dossier aanwezige informatie over de anonieme tipgever.

Instantie: Gemeente Oisterwijk

Klacht:

sociale recherche ingeschakeld in verband met verzoekers gebruik van een schuur in plaats van in een gesprek met hem daarover navraag te doen

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Gemeente Oisterwijk

Klacht:

geen gegevens verstrekt over in het dossier aanwezige informatie over de anonieme tipgever

Oordeel:

Gegrond