2011/332: Klacht over ontbreken van identificatiebadge douaniers bij 100%-controle Schiphol

Rapport

Verzoeker werd op Schiphol gecontroleerd bij een 100%-controle. De douanier die hem interviewde droeg geen identificatiebadge. Verzoeker vroeg de ambtenaar om zijn naam. De ambtenaar noemde zijn dienstnummer en liet verzoeker daarna doorgaan.

Verzoeker diende een klacht in. De Belastingdienst/Douane achtte de klacht over het ontbreken van de badge bij de betrokken ambtenaar gegrond.

Verzoeker had in zijn klacht bij de Douane onder meer naar voren gebracht dat géén van de aanwezige ambtenaren een badge droeg. Het is niet terecht dat de Douane daar bij de klachtbehandeling niet op in is gegaan.

In het onderzoek van de Nationale ombudsman heeft de Douane ontkend dat meerdere ambtenaren de badge niet droegen. De Nationale ombudsman kan niet meer vaststellen wat exact de feitelijke gang van zaken bij de controle was. De Nationale ombudsman geeft daarover geen oordeel.

Gezien het beginsel van fair play is het gewenst dat douaneambtenaren bij de 100%-controles badges dragen. Het is ook voorgeschreven in de kledingvoorschriften van de Douane. Door de badges kunnen burgers effectiever gebruik maken van hun recht om achteraf klachten in te dienen. Door het ingrijpende karakter van de 100%-controles is de identificatiebadge des te meer op zijn plaats.

Bij de 100% controles mogen de ambtenaren ervoor kiezen dat niet hun naam, maar hun identificatienummer op de badge staat. Dit maakt volgens de Nationale ombudsman geen verschil bij het identificeren. Het gaat er niet zozeer om dat de burger de naam van de ambtenaar te weten komt, maar vooral dat de individuele ambtenaar achteraf traceerbaar is.

Instantie: Belastingdienst/Douane te Schiphol

Klacht:

tijdens 100% controle, waaraan verzoeker werd onderwerpen, geen identificatiebadges gedragen

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Belastingdienst/Douane te Schiphol

Klacht:

bij klachtafhandeling niet ingegaan op verzoekers opmerking dat alle aanwezig ambtenaren geen identificatiebadge droegen

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Belastingdienst/Douane te Schiphol

Klacht:

bij klachtafhandeling de feitelijke gang van zaken niet juist weergegeven, door niet aan te geven dat verzoeker meteen mocht doorlopen toen hij naar de identiteit van de controleambtenaar ging vragen

Oordeel:

Geen oordeel