2011/298: Ondernemer klaagt over onaangekondigde kosten handelsnaamonderzoek KvK

Rapport

Verzoeker heeft op 26 april 2011 een landelijk handelsnaamonderzoek aangevraagd bij de Kamer van Koophandel Midden-Nederland (KvK). Dit heeft hij gedaan door het invullen van een aanvraagformulier op de website van de KvK. De KvK stelt zich op het standpunt dat in het aanvraagformulier staat vermeld dat verzoeker € 90,-- dient te betalen voor het handelsnaamonderzoek. Verzoeker zegt dat hij nergens heeft gelezen dat hij € 90,-- zou moeten betalen voor het onderzoek. Hij dacht dat het kosteloos was. De KvK heeft aan verzoeker meegedeeld dat de handelsnaam, die hij wil gaan gebruiken, op voorhand bezwaarlijk is vanwege het algemene karakter. Bovendien, zo zegt de KvK, dient ook daadwerkelijk sprake te zijn van persoonlijke kwaliteiten om die handelsnaam te voeren. Verzoeker was het hiermee niet eens en heeft om een heroverweging gevraagd. De KvK heeft toen een volledig handelsnaamonderzoek uitgevoerd en verzoeker daarvoor kosten ter hoogte van € 90,-- in rekening gebracht. Verzoeker kon zich er niet in vinden dat hij € 90,-- zou moeten betalen voor het handelsnaamonderzoek, omdat hem dat niet van te voren was meegedeeld. Hij heeft daarover een klacht bij de KvK ingediend. Deze klacht is bij de KvK behandeld door de medewerker die ook het handelsnaamonderzoek voor verzoeker had uitgevoerd.

Verzoeker klaagt er over dat:

1. hij € 90,-- moet betalen voor een handelsnaamonderzoek door de Kamer van Koophandel Midden-Nederland, terwijl hem dit niet van te voren is meegedeeld.

2. zijn klacht bij de Kamer van Koophandel Midden-Nederland door dezelfde medewerker is afgehandeld als degene die het handelsnaamonderzoek heeft uitgevoerd.

Uit een uitdraai van de website van de KvK van 26 april 2011 blijkt dat stond vermeld dat een handelsnaamonderzoek € 90,-- kost. Dit klachtonderdeel is zodoende ongegrond. Het tweede klachtonderdeel is gegrond omdat ingevolge artikel 9:7 lid 1 Algemene wet bestuursrecht de klacht mag niet mag worden behandeld door een persoon die bij de gedraging waarop de klacht betrekking heeft, betrokken is geweest.

Het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking en het verbod van vooringenomenheid.

Instantie: Kamer van Koophandel Midden-Nederland te Utrecht

Klacht:

standpunt gesteld dat in het aanvraagformulier staat vermeld dat verzoeker € 90,- dient te betalen voor het handelsnaamonderzoek, terwijl dit niet van te voren is meegedeeld

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Kamer van Koophandel Midden-Nederland te Utrecht

Klacht:

verzoekers klacht door dezelfde medewerker laten afhandelen als degene die het handelsnaamonderzoek heeft uitgevoerd

Oordeel:

Gegrond