2011/284: Door fout gemeente bij beëindiging PGB berekende CAK ten onrechte eigen bijdragen

Rapport

Verzoekers echtgenote heeft een persoonsgebonden budget ontvangen van de gemeente Barneveld. Hierbij is er een en ander fout gegaan. Zo heeft de gemeente niet meteen aan het CAK doorgegeven dat het pgb was beëindigd en is er ten onrechte een account voor verzoeker zelf aangemaakt.

Met de berekening van de eigen bijdragen door het CAK heeft verzoeker contact gezocht met de gemeente omdat naar zijn mening de eigen bijdragen niet juist waren en pogingen om het CAK te bereiken niet lukte.

Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Barneveld zich onvoldoende actief heeft opgesteld om onjuiste rekeningen van de eigen bijdragen bij het CAK herzien te krijgen.

Gezien de eerdere fouten bij de gemeente was een hulpvaardige aanpak vanuit de gemeente richting het CAK op zijn plaats geweest. Het CAK is weliswaar zelf verantwoordelijk voor het juist uitvoeren van de berekeningen, maar wanneer een burger wordt benaderd om hulp te bieden bij het niet kunnen bereiken van een ketenpartner, mag een actieve houding worden verwacht. Er moet een betrokkenheid zijn vanuit de gemeente. De gemeente is immers zelf de instantie die heeft besloten tot het vragen van een eigen bijdrage. Van belang hierbij is dat het CAK, na de inning, de ontvangen eigen bijdrage overdraagt aan de gemeente.

De gemeente is tekort geschoten in de samenwerking met het CAK en in de hulpverlening naar verzoeker toe. Hoewel het probleem uiteindelijk is opgelost, had de gemeente een meer leidende rol moeten spelen.

Het vereiste van goede samenwerking.

Instantie: Gemeente Barneveld

Klacht:

onvoldoende actief opgesteld in pogingen om onjuiste rekeningen aangaande eigen bijdragen bij het CAK herzien te krijgen

Oordeel:

Gegrond