2011/203: Vrouw klaagt dat politie bij aanrijding situatie niet opgenomen heeft

Rapport

Mevrouw I. raakte met haar auto rijdend op de A10 betrokken bij een aanrijding. De automobilist wilde doorrijden, maar mevrouw wist de automobilist ertoe te bewegen om de auto te parkeren om het schadeformulier in te vullen. De automobilist weigerde mee te werken aan de afhandeling van de schade. Mevrouw I. besloot de politie te bellen. In afwachting van de politie arriveerde een weginspecteur van Rijkswaterstaat. Ook de pogingen van de weginspecteur om de automobilist mee te laten werken mislukten. Na 20 minuten arriveerde de politie, De betrokken politieambtenaren bleven echter in hun auto zitten en overlegden met de weginspecteur. Vervolgens reden de politieambtenaren weg. De weginspecteur vertelde aan mevrouw I. dat de politieambtenaren doorreden in verband met een melding van een aanrijding waarbij meerdere auto's waren betrokken.

Mevrouw I. klaagt erover dat de betrokken politieambtenaren niet de moeite hebben genomen om hun auto uit te stappen om de situatie op te nemen. Verder klaagt zij dat de politieambtenaren haar onvoldoende uitleg hebben gegeven over de reden dat zij een andere aanrijding prioriteit gaven.

Mevrouw I. deed er goed aan om de politie te bellen. Bij een eenvoudige aanrijding is de aanwezigheid van de politie weliswaar niet noodzakelijk, echter, in dit geval weigerde de tegenpartij mee te werken aan de afhandeling van de schade.

De Nationale ombudsman begrijpt dat de politieambtenaren prioriteit gaven aan een aanrijding waarbij meerdere auto's betrokken waren. De politieambtenaren hadden zich er wel van moeten vergewissen dat de aanwezige weginspecteur in staat was om de schade af te wikkelen. De politieambtenaren hadden er tenminste voor kunnen zorgen dat mevrouw I. kon beschikken over de persoonsgegevens van de tegenpartij door het kenteken na te trekken.

De Nationale ombudsman heeft de gedraging van de politie getoetst aan het vereiste van correcte bejegening en geconcludeerd dat de klacht gegrond is voor wat betreft het opnemen van de situatie ter plekke en niet gegrond is voor het geven van uitleg over de reden dat men prioriteit gaf aan een andere aanrijding.

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

niet de moeite genomen om auto uit te stappen om de situatie op te nemen

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

onvoldoende uitleg gegeven over de reden dat zij een andere aanrijding prioriteit gaven

Oordeel:

Niet gegrond