2011/162: Gescheiden moeder klaagt over vooringenomenheid BJZ bij uitvoering OTS zoon

Rapport

Lloyd kiest ervoor om bij zijn vader te gaan wonen, zo'n 200 km bij zijn moeder vandaan. De rechter beschikt overeenkomstig Lloyds wens. Lloyds moeder maakt zich zorgen over de situatie; zij denkt dat zijn vader niet geschikt is om Lloyd op te voeden.

Lloyds moeder klaagt erover dat Bureau Jeugdzorg Rotterdam (BJZ) zich vooringenomen heeft opgesteld bij de uitvoering van de ondertoezichtstelling van haar zoon en haar visie en zorgen ten aanzien van de omgang tussen haar zoon en zijn vader niet serieus heeft genomen.

De vraag is of BJZ goed is omgegaan met de situatie waarin Lloyd ervoor koos om bij zijn vader te gaan wonen. Goed staat in dit geval voor professioneel: het vereiste van professionaliteit houdt in dat ambtenaren met een bijzondere training of opleiding jegens burgers overeenkomstig de standaarden van hun beroepsgroep handelen. Dit geldt ook voor instanties die overheidstaken verrichten zoals een BJZ. Dit betekent voor de medewerkers van jeugdzorginstellingen dat van hen een betrokken en actieve werkhouding wordt verlangd waarin het belang van het kind voorop staat, maar vergt ook dat een gezinsvoogd zich inspant om tot een goede werkrelatie met ouders te komen. In dat kader mag van een gezinsvoogd worden verlangd dat ouders in ieder geval serieus worden genomen, wanneer zij bezwaren uiten tegen de gang van zaken. Een eerste vereiste is daarbij dat goed naar de betrokkenen wordt geluisterd en dat zij antwoord krijgen op hun vragen.

BJZ zich heeft ingespannen om de situatie voor Lloyd zo goed mogelijk te maken Het belang van Lloyd stond daarbij voorop en zijn moeder is daarbij zeker niet genegeerd in haar bezwaren. Er zijn bezoeken afgelegd, gesprekken geweest, er is documentatie gebruikt van het crisiscentrum waar Lloyd heeft verbleven en de gezinsvoogd heeft zeer frequent contact gehad met Lloyds moeder en altijd prompt op haar e-mails gereageerd. Voor wat betreft de omgangsregeling heeft BJZ veel moeite gedaan om afspraken te realiseren en om eventuele verbeteringen daarin aan te brengen. Dat zich hierbij problemen hebben voorgedaan, was voor wat betreft het maken van afspraken daarover met name te wijten aan het feit dat Lloyds moeder en vader het daarover niet eens konden worden. Voor wat betreft het uitvoeren van de bestaande afspraken vormde de geografische afstand een groot probleem. Hierin kon BJZ geen verandering brengen. De gedraging is behoorlijk.

Instantie: Bureau Jeugdzorg Stadsregio Rotterdam

Klacht:

vooringenomen opgesteld bij de uitvoering van de ondertoezichtstelling van verzoekers zoon en haar visie en zorgen ten aanzien van de omgang tussen zoon en zijn vader niet serieus genomen

Oordeel:

Niet gegrond