2011/037: Moeder klaagt over handelen leerplichtambtenaar bij haar niet-schoolgaande zoon

Rapport

Verzoeksters zoon woont niet haar maar bij de vader. Na het behalen van zijn VMBO diploma ging de zoon werken, maar hij was nog leerplichtig tot hij 18 jaar zou worden. Verzoekster wenste dat hij zich zou inschrijven voor een vervolgopleiding, maar toen hij dat niet deed wendde zij zich tot de leerplichtambtenaar van de gemeente Texel. Omdat deze ambtenaar haar niet duidelijk maakte wat hij gedaan, en meedeelde dat er niet met haar maar alleen met de vader en de zoon over de kwestie werd gesproken, diende zij een klacht in bij het college van burgemeester en wethouders, waarbij zij er op wees dat de leerplichtambtenaar wettelijk verplicht is om de ouders te informeren. Het college achtte de klacht ongegrond, onder meer omdat er geen reden tot twijfel aan het optreden van de leerplichtambtenaar bestond

Verzoekster wendde zich daarop tot de Nationale ombudsman omdat de leerplichtambtenaar volgens haar te weinig had gedaan om haar zoon naar een vervolgopleiding te krijgen en haar niet of nauwelijks bij zijn bemoeienissen heeft betrokken.

Voor wat betreft de inspanningen van de leerplichtambtenaar overwoog de Nationale ombudsman

dat op grond van de Leerplichtwet als eerste de ouders erop toe moeten zien dat hun minderjarig kind onderwijs volgt en dat de leerplichtambtenaar pas weet heeft van ongeoorloofd verzuim nadat hij een signaal heeft gekregen. In de regel komt dat signaal van de school, maar verzoekster zoon was na het behalen van zijn diploma niet langer ingeschreven, zodat de leerplichtambtenaar pas op de hoogte kon zijn na de aanvang van het nieuwe schooljaar en leerlingen zijn ingeschreven voor een vervolgopleiding. Zo bezien is het niet onredelijk dat de leerplichtambtenaar pas in november 2009 de vader om informatie over de schoolgang van de zoon vroeg.

In zoverre oordeelde de Nationale ombudsman de onderzochte gedraging op dit punt behoorlijk.

Voor wat betreft de klacht over het niet betrekken van verzoekster bij de bemoeienissen overwoog de Nationale ombudsman dat de leerplichtambtenaar op grond van de wet verplicht is om een onderzoek te doen als een leerplichtige niet staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling en geen vrijstelling is verleend. Dat onderzoek houdt ook in dat hij met de met het bevoegd gezag beklede ouders contact opneemt, ook de ouder die niet de verzorgende ouder is. toen duidelijk was dat verzoeksters zoon zonder reden niet naar school ging had verzoekster moeten worden gehoord. Dat is niet gebeurd.

In zoverre is de onderzochte gedraging op dit punt niet behoorlijk.

Vereiste van adequate en actieve informatieverstrekking

Instantie: Gemeente Texel

Klacht:

onvoldoende ondernomen om gedaan te krijgen dat verzoeksters minderjarige zoon een vervolgopleiding of dergelijke ging doen.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Gemeente Texel

Klacht:

verzoekster als niet verzorgende ouder niet of nauwelijks betrokken bij bemoeienissen met haar zoon.

Oordeel:

Gegrond