2011/026: Door systeemfout Belastingdienst kan verzoeker onmogelijk vrijwaringsverklaring ontvangen

Rapport

Verzoeker kocht zijn Iijfrenteverzekering af. Een deel van de afkoopsom is door de verzekeringsmaatschappij aan hem betaald. Voor betaling van het restant diende hij een zogenaamde vrijwaringsverklaring van de Belastingdienst te overleggen. Om die te krijgen moest verzoeker de opgelegde aanslag ib/pvv betalen. Dit deed verzoeker ook maar door een fout van de Belastingdienst werd dit bedrag teruggestort. Verzoeker was niet in staat opnieuw te betalen. Daarom kreeg hij geen vrijwaringsverklaring en dus ook geen betaling van het restantbedrag. Daarmee ontstond een vicieuze cirkel; om de aanslag te kunnen betalen had hij het restantbedrag van de afkoopsom nodig en om dat bedrag te ontvangen moest ter verkrijging van een vrijwaringsverklaring de aanslag worden betaald.

Verzoeker klaagde erover dat de Belastingdienst niet bereid was de vrijwaringsverklaring te verstrekken en ook anderszins geen oplossing voor het probleem bood.

De Belastingdienst had in contacten met verzoeker nagelaten verzoeker te informeren over de bestaande standaardprocedure om het voor hem ontstane probleem op te lossen.

De Nationale ombudsman constateerde dat de Belastingdienst tekort was geschoten in de informatieverstrekking naar verzoeker toe en oordeelde de klacht gegrond wegens strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

Instantie: Belastingdienst/Oost

Klacht:

Niet bereid om verzoeker ter zake van de afkoop van een lijfrenteverzekering een vrijwaringsbewijs te verstrekken.

Oordeel:

Gegrond