2010/333: Politie schendt grondrecht vrije nieuwsgaring journalist door aanhouding bij demonstratie

Rapport

Dossiernummer: 2009.07624

Samenvatting

Verzoeker, journalist en fotograaf bij een blad van linkse signatuur, wilde aanwezig zijn bij een demonstratie van de Nationaal Socialistische Aktie (NSA) in de gemeente Alphen aan de Rijn.

Direct na aankomst in de gemeente werd verzoeker gevorderd de gemeente te verlaten omdat hij een gevaar zou vormen voor de openbare orde. Toen de politie hem later weer aantrof werd verzoeker aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Zijn beroep op zijn grondrecht van vrije nieuwsgaring werd daarbij door de politie genegeerd. Verzoeker kon door zijn die dag zijn beroep niet uitoefenen. De Nationale ombudsman oordeelde dat de politie het grondrecht van verzoeker van vrije nieuwsgaring onvoldoende had gerespecteerd door geen aandacht te besteden aan verzoekers hoedanigheid van journalist. De Nationale ombudsman deed een aanbeveling aan de politie hier bij d voorbereiding van demonstraties voortaan aandacht aan te besteden. Verzoeker klaagde er ook over dat de politie hem niet had geïnformeerd over de redenen die hadden geleid tot de vordering de gemeente te verlaten. Op deze vraag had verzoeker op moment van de aanhouding nog in de klachtprocedure een duidelijk antwoord gekregen.

Tijdens het onderzoek gaf de korpsbeheerder aan dat tevoren niets over verzoeker bij het korps bekend was, maar dat hij tijdens de demonstratie was verzoeker herkend door daar aanwezige observanten van het korps Haaglanden als fotogaaf bij eerdere demonstranten. Deze hadden zijn signalement doorgegeven aan surveillanten die hem als potentieel gevaar voor de openbare orde aanhielden. Deze informatie achtte de Nationale ombudsman onvoldoende voor de aanhouding.

Door verzoeker niet bij en aanhouding of later duidelijk te informeren over de gronden van de aanhouding handelde de politie in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

ZOEKWOORDEN

Informatieverstrekking

Vrijheid van meningsuiting

Aanhouding

Openbare orde

Instantie: Regiopolitie Hollands Midden

Klacht:

Optreden tegen verzoeker tijdens demonstratie van de Nationale Socialistische Aktie (NSA); geen duidelijk antwoord gekregen op vraag op grond van welke informatie verzoeker was gevorderd de gemeente te verlaten.

Oordeel:

Gegrond