2010/316: UWV geeft geen specificatie totstandkoming terugvordering Wajong-uitkering

Rapport

Verzoeker klaagt erover dat het UWV hem geen specificatie heeft gegeven waaruit blijkt hoe de hoogte van de terugvordering tot stand is gekomen.

Verzoeker probeerde bij het UWV te achterhalen hoe de hoogte van de terugvordering tot stand was gekomen. Omdat het UWV naar hem toe niet afdoende antwoordde, wendde hij zich tot de Nationale ombudsman. Na vragen van de Nationale ombudsman kon het UWV alsnog duidelijkheid geven. De jaaropgave 2009 moest echter wel door het UWV gecorrigeerd worden, zo bleek tijdens het onderzoek.

De Nationale ombudsman paste in deze zaak het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking toe en kwam tot de conclusie dat het UWV pas na vragen van de Nationale ombudsman voldoende uitleg gaf over de totstandkoming van de hoogte van de terugvordering. De klacht van verzoeker was terecht.

De Nationale ombudsman nam met instemming kennis van het feit dat het UWV verzoeker een gecorrigeerde jaaropgaaf 2009 verstrekte en een bedrag dat verzoeker ten onrechte had terugbetaald heeft teruggestort vermeerderd met wettelijke rente.

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

Geen specificatie gegeven waaruit blijkt hoe hoogte van terugvordering tot stand is gekomen, tot op het moment dat verzoeksters gemachtigde zich tot de Nationale ombudsman wendde.

Oordeel:

Gegrond