2010/302: Student politie-opleiding klaagt over negatieve referentie door vorige politiekorps

Rapport

Bevindingen

Verzoekster volgde bij het politiekorps Haaglanden de politie-opleiding. Dit voorliep niet voorspoedig en verzoekster werd uiteindelijk negatief beoordeeld en ontslagen. Omdat verzoekster haar opleiding wilde afmaken, solliciteerde zij bij het regionale politiekorps Zaanstreek-Waterland.

Verzoekster klaagt erover dat een ambtenaar van het regionale politiekorps Haaglanden zich, in het kader van een sollicitatieprocedure, tegenover een ambtenaar van het regionale politiekorps Zaanstreek-Waterland negatief over haar heeft uitgelaten. Als gevolg van deze negatieve uitlatingen is deze sollicitatie op niets uitgelopen.

De Nationale ombudsman oordeelde dat een referent op een directe manier gevraagd wordt naar de persoonlijke ervaring met en mening over het functioneren van een persoon waarmee is samengewerkt. Van de referent wordt daarbij verwacht dat hij naar waarheid antwoord geeft, ook als dit in het nadeel van de sollicitant is. Dat een referent zich in dit kader negatief uitlaat over een sollicitant kan hem dan ook niet worden tegengeworpen en komt voor het risico van de sollicitant.

Uit het onderzoek is voorts gebleken dat de sollicitatie van verzoekster niet alleen vanwege de informatie ingewonnen met politieambtenaar L. op niets is uitgelopen.

Vereiste van professionaliteit, behoorlijk

Instantie: Regiopolitie Haaglanden

Klacht:

In het kader van een sollicitatieprocedure negatief over verzoekster uitgelaten tegenover ambtenaar van politie Zaanstreek-Waterland, met als gevolg dat sollicitatie bij dit politiekorps op niets is uitgelopen.

Oordeel:

Niet gegrond