2010/210

Rapport

In 2008 en 2009 heeft de Nationale ombudsman een aantal klachten ontvangen over het tekortschieten van de informatieverstrekking over de mogelijkheid om een tegemoetkoming scholieren op grond van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS) aan te vragen. Bij de behandeling van die klachten gaven DUO (toen nog IB-Groep) en de SVB aan dat zij de (ouders van) jongeren die achttien zijn geworden wel informeren over de regelingen die door DUO worden uitgevoerd. Omdat de ombudsman signalen ontving dat dit toch niet of niet in voldoende mate gebeurt, werd hier een onderzoek uit eigen beweging naar ingesteld. Bij dat onderzoek werd ook gekeken naar de wijze waarop ouders van kinderen die voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaan, worden geïnformeerd over de Tegemoetkoming ouders, maar over de uitvoering van die regeling waren geen klachten ontvangen.

Door een wetswijziging per 1 januari 2010 is voor de meeste gevallen het kindgebonden budget in plaats gekomen van de Tegemoetkoming ouders. Die regeling wordt uitgevoerd door de Belastingdienst/Toeslagen.

De Tegemoetkoming scholieren is een tegemoetkoming die op aanvraag wordt toegekend aan leerlingen die als zij de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt nog in het voortgezet onderwijs zitten. Omdat door DUO is erkend dat in het afgelopen jaar niet alle potentiële rechthebbende scholieren zijn geïnformeerd over het bestaan van de regeling, zijn er scholieren die deze tegemoetkoming hebben misgelopen. Een aanvraag met terugwerkende kracht kan uitsluitend als de aanvraag nog in het lopende schooljaar wordt ingediend. De erkenning van DUO leidt tot het oordeel dat de klacht gegrond is.

Vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking: Niet behoorlijk

Met instemming werd er kennis van genomen dat DUO en de SVB in samenwerking met de Belastingdienst/Toeslagen de informatievoorziening ten behoeve (de ouders van) leerlingen in het voortgezet onderwijs over de mogelijkheid om een tegemoetkoming in de onderwijskosten aan te vragen op orde hebben gebracht.

Instantie: Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Klacht:

Onderzoek uit eigen beweging naar de wijze waarop ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs worden geïnformeerd over de mogelijkheid om een tegemoetkoming in de onderwijskosten aan te vragen.

Oordeel:

Gegrond