2010/094

Rapport

Verzoeker woont in België, nabij Roosendaal. Naar aanleiding van een op zijn adres bezorgd dwangbevel, met bevel tot betaling, van een aan zijn dochter opgelegde naheffingsaanslag parkeerbelasting (parkeerboete) deelde hij het incassobureau van de gemeente Roosendaal mee, dat die aanslag niet zou worden voldaan, omdat een in Nederland opgelegde aanslag niet in België kan worden ingevorderd. Vervolgens wendde verzoeker zich tot de Nationale ombudsman met een klacht over het feit dat de Nederlandse overheid op oneigenlijke wijze gebruik maakt van de samenwerking tussen Nederlandse en Belgische politiediensten voor uitwisseling van kentekengegevens voor justitiële doeleinden, omdat belastingdiensten geen toegang hebben tot die gegevens.

De Nationale ombudsman overwoog dat op basis van de regeling van 25 september 1997 tussen Nederland en België een uitwisseling van gegevens voor belastingdoeleinden is overeengekomen. De Regiopolitie Midden en West Brabant heeft de instemming van de bevoegde Belgische autoriteiten om gegevens van Belgische kentekenhouders op te vragen in verband met fiscale parkeerovertredingen.

Voor het opvragen van die gegevens door de politie is dus een deugdelijke grondslag.

De gemeente Roosendaal maakt gebruik van die afspraken en daar valt niets op aan te merken.

De Nationale ombudsman oordeelde de klacht over de korpsbeheerder van de Regiopolitie Midden en West Brabant en het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal niet gegrond.

Verbod van misbruik van bevoegdheid.

Instantie: Regiopolitie Midden- en West-Brabant

Klacht:

Politie verleent gemeente toestemming om bij België persoonsgegevens op te vragen ivm parkeerbelasting.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Gemeente Roosendaal

Klacht:

Gemeente vraagt via politie bij België persoonsgegevens op tbv inning parkeerboete.

Oordeel:

Niet gegrond