2010/088

Rapport

Verzoeker heeft twee kleinkinderen met de Nederlandse nationaliteit in de Verenigde Staten. Voor zijn kleinkinderen wilde verzoeker een spaarrekening openen in Nederland, hiervoor meende hij de sofinummers van zijn kleinkinderen nodig te hebben.

Verzoeker diende bij de Belastingdienst een verzoek in om sofinummers toe te kennen aan zijn kleinkinderen. De Belastingdienst reageerde afwijzend op zijn verzoek waardoor het voor verzoeker niet mogelijk was om voor zijn kleinkinderen een spaarrekening te openen. Verzoeker diende over de gang van zaken een klacht in bij de Nationale ombudsman

De Belastingdienst stelde dat niet-ingezetenen geen sofinummer aan hoeven te vragen voor het openen van een bankrekening omdat zij niet verplicht zijn een dergelijk nummer te hebben. Enkel wanneer sprake is van een sociale of fiscale reden, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering of toeslag, verstrekt de Belastingdienst een sofinummer aan niet-ingezetenen. Het feit dat banken toch om een sofinummer vragen bij het openen van een bankrekening ligt waarschijnlijk aan de eigen regels van de banken.

Het Ministerie van Financiën toonde zich bereid een brief aan de Nederlandse Vereniging van Banken te sturen waarin werd benadrukt dat het voor niet-ingezetenen niet verplicht is een sofinummer te hebben en zij ook geen sofinummer aan hoeven te vragen voor het openen van een bankrekening.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de klacht niet gegrond was ten aanzien van het niet verstrekken van een sofinummer.

De Nationale ombudsman heeft met instemming kennisgenomen van het feit dat het Ministerie van Financiën een brief aan de Nederlandse Vereniging van Banken heeft gestuurd, waarin wordt uitgelegd dat voor het openen van een bankrekening geen sofinummer is vereist.

Instantie: Belastingdienst/Limburg/kantoor Buitenland te Heerlen

Klacht:

Geen sofinummer verstrekt.

Oordeel:

Niet gegrond