2010/073

Rapport

In verband met zijn arbeidsongeschiktheid volgde verzoeker in opdracht van zijn werkgever een re-integratietraject bij een re-integratiebureau. Tijdens één van de gesprekken hoorde verzoeker van de re-integratiecoach dat zij was gebeld door een met naam genoemde arbeidsdeskundige van het UWV. De arbeidsdeskundige had formeel geen bemoeienis met de zaak van verzoeker. Toch heeft hij telefonisch contact opgenomen met de re-integratiecoach van verzoeker en haar gevraagd of verzoeker voor meer dan de medisch voorgeschreven twee uur per dag zou kunnen worden ingezet voor re-integratie-activiteiten.

Verzoeker klaagt erover dat een met naam genoemde arbeidsdeskundige van het UWV Heerlen contact heeft opgenomen met zijn re-integratiecoach om ten behoeve van de werkgever van verzoeker te vragen of verzoeker in het kader van zijn re-integratie voor meer uren ingezet kan worden, dan medisch was voorgeschreven. Verder zou de arbeidsdeskundige medische gegevens van verzoeker aan de werkgever van verzoeker hebben doorgegeven en daarmee de integriteit van verzoeker hebben geschonden. Tot slot klaagt verzoeker erover dat bij de behandeling van zijn klacht door het UWV geen hoor en wederhoor is toegepast.

In reactie op de klacht van verzoeker deelde het UWV mee dat de arbeidsdeskundige in verband met een aantal plaatsingen van cliënten van het UWV een bedrijfsbezoek had gebracht aan de werkgever van verzoeker. Bij die gelegenheid was hem door de werkgever gevraagd om naar een re-integratieplan te kijken dit van commentaar te voorzien. Uitsluitend op basis van gegevens in het re-integratieplan had hij de suggestie gedaan te proberen het aantal uren uit te breiden. Hij had geen enkel gegeven over verzoeker aan de werkgever verstrekt, en medische gegevens van verzoeker heeft hij nooit onder ogen gehad.

De Nationale ombudsman oordeelt dat de arbeidsdeskundige door gebruik te maken van zijn positie op ongeoorloofde wijze invloed heeft willen uitoefenen op de re-integratie van verzoeker ten behoeve van de werkgever: strijd met het verbod van misbruik van bevoegdheid. De klacht over het doorgeven van de medische gegevens mist feitelijke grondslag. De klacht over het niet toepassen van hoor en wederhoor is gegrond verklaard.

Instantie: UWV Heerlen

Klacht:

Contact opgenomen met re-integratiecoach en onder druk gezet om verzoeker vier uur in plaats van twee uur beschikbaar te stellen voor arbeidsmarkt; geen hoor en wederhoor toegepast.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: UWV Heerlen

Klacht:

Zich toegang verschaft tot medische gegevens van verzoeker en verstrekt aan werkgever.

Oordeel:

Niet gegrond