2010/066

Rapport

Verzoeker was gedagvaard om op 16 augustus 2006 te verschijnen ter zitting bij de kantonrechter omdat hij zonder vergunning een boom had omgekapt. Verzoeker werd veroordeeld tot het betalen van een geldboete van € 50,-. Wat er precies op de zitting is gezegd is door het tijdsverloop niet meer te achterhalen, maar kennelijk was het voor verzoeker niet duidelijk dat hij geen hoger beroep tegen het vonnis van € 50,- kon instellen maar enkel beroep in cassatie. Ook was het voor verzoeker niet duidelijk dat het niet mogelijk was om ter terechtzitting mondeling beroep in te stellen. Dit moet gebeuren bij de griffie. Of dit door de rechter voldoende duidelijk is gemaakt aan verzoeker, valt niet meer te achterhalen. Bovendien is de Nationale ombudsman niet bevoegd te oordelen over het handelen van een rechter.

Verzoeker klaagt er over dat de officier van justitie in deze zaak onvoldoende duidelijk aan hem heeft gemaakt dat hij ter terechtzitting geen hoger beroep kon instellen. Verder klaagt verzoeker er over dat het Openbaar Ministerie hem onduidelijke informatie heeft verschaft over zijn te late ingestelde beroep, waardoor verzoeker dacht dat het door hem ingestelde beroep ontvankelijk was. Hierdoor heeft verzoeker de opgelegde boete - die inmiddels onherroepelijk was - niet betaald en is zijn boete door het CJIB verhoogd.

De Nationale ombudsman oordeelde dat het niet de taak is van een officier van justitie om verdachten, in dit geval verzoeker, op zitting te wijzen op de mogelijkheden van beroep. Verder oordeelde de Nationale ombudsman dat er niet van het Openbaar Ministerie kan worden verwacht dat zij beroepschriften lezen en verzoeker informeren over de haalbaarheid van zijn beroep. Hierbij speelt een rol dat beroep niet bij het Openbaar Ministerie dient te worden ingesteld. Dat het Openbaar Ministerie het beroepschrift van verzoeker door heeft gestuurd is begrijpelijk.

Het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking - behoorlijk.

Andere klachten:

- Het niet eenduidig informeren over uitkomst hoger beroep door Openbaar Ministerie, het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking - niet behoorlijk

- De inning door het CJIB - redelijkheidsvereiste, behoorlijk.

Instantie: Officier van justitie Zutphen

Klacht:

Verschillende mededelingen gedaan over instellen van hoger beroep.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Officier van justitie Zutphen

Klacht:

Nagelaten tijdens zitting verzoeker te informeren over zijn rechtsmiddelen; dossier doorgestuurd naar kantongerecht Apeldoorn en daardoor indruk gewekt dat beroep aanhangig was.

Oordeel:

Niet gegrond