2010/041

Rapport

De gemeente paste spoedeisende bestuursdwang toe in de woning van verzoeker in verband met de aanwezigheid van een hennepkwekerij. Op een raam bracht de gemeente een poster aan met de tekst "Hennepkwekerij ontmanteld". De poster vermeldde verder dat in de woning een hennepkwekerij was aangetroffen en buurtbewoners werden opgeroepen om andere hennepkwekerijen (anoniem) te melden. De gemeente bracht de poster aan op grond van gemeentelijk beleid. Verzoeker voelde zich gestigmatiseerd en in zijn persoonlijke levenssfeer aangetast. Het ophangen van poster leidde tot de verhuizing van verzoeker naar een woning in een andere wijk.

Verzoeker klaagde erover dat de gemeente een poster op zijn woning had aangebracht met de tekst "hennepkwekerij ontmanteld";

De gemeente had zich gemengd in verzoekers persoonlijke levenssfeer door via de poster bekend te maken dat in zijn woning een hennepkwekerij was aangetroffen. De stelling van de gemeente dat de poster niet persoonsgericht was, ging niet op. Immers voor de buurtbewoners was duidelijk dat verzoeker de bewoner van het pand was. De Nationale ombudsman zag in het aanbrengen van de poster op de woning van verzoeker dan ook een vorm van "naming and shaming"die een aantasting vormde van verzoeker persoonlijke levenssfeer. De Nationale ombudsman zag bovendien niet in waarom buurtbewoners zouden moeten weten in welk specifiek pand een hennepkwekerij was ontmanteld. Immers een eventueel (brand)­gevaar was na de ontmanteling geweken. Het door de gemeente beoogde doel, het informeren en waarschuwen van omwonenden had ook kunnen worden bereikt met andere middelen, zoals het aanbrengen van posters op algemene plakplaatsen of huis-aan-huis brieven.

Het is een vereiste van behoorlijk overheidsoptreden dat grondrechten worden gerespecteerd.

De Nationale ombudsman gaf de gemeente in overweging het beleidsstuk Bestuurlijke aanpak hennepteelt aan te passen in die zin dat na ontmanteling van een hennepkwekerij geen posters of makelaarsborden meer worden geplaatst met de informatie dat een hennepkwekerij is ontmanteld.

Verzoeker klaagde er verder over dat de gemeente zijn werkgever had ingelicht over de hennepkwekerij.

Instantie: Gemeente Tilburg

Klacht:

Poster op verzoekers woning aangebracht met de tekst "hennepkwekerij ontmanteld".

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Tilburg

Klacht:

Werkgever ingelicht over hennepkwekerij.

Oordeel:

Niet gegrond