2010/016

Rapport

Verzoeker is eigenaar van een kwekerij op Curaçao. Zijn concurrent bedrijf T., kreeg een financiële vergoeding uit het Project Samenwerking Nederlandse Antillen (PSNA). Verzoeker diende een klacht in bij de Economische voorlichtingsdienst, de uitvoerder van het programma. Hij klaagde erover dat bedrijf T. in strijd handelt met de voorwaarden van het PSNA. Daardoor was er sprake van oneerlijke concurrentie. De EVD liet een onafhankelijk deskundige onderzoek doen naar de klacht. Op grond van dit onderzoek verklaarde de EVD verzoekers klacht ongegrond. Verzoeker kon zich niet vinden in dit oordeel en legde zijn klacht voor aan de Nationale ombudsman.

De conclusies van het externe onderzoeksrapport zijn niet eenduidig. Zo bleek onder meer dat het de vergoedingen aan T. op grond van het PSNA-project tot nu toe geen marktverstoring teweeg heeft gebracht. Aan een tweetal andere voorwaarden van het programma was echter niet of nauwelijks voldaan. De EVD negeerde bij de beoordeling van de klacht de meerduidigheid van de conclusie van het externe onderzoeksrapport en heeft daardoor onvoldoende gemotiveerd.

De onderzochte gedraging is in strijd met het motiveringsvereiste.

Aanbeveling om met inachtneming van het rapport van de Nationale ombudsman en met de huidige kennis van het project, alsnog voldoende gemotiveerd te reageren op de klacht van verzoeker.

Instantie: Economische Voorlichtingsdienst

Klacht:

Klacht over ongegrondverklaring dat het bedrijf T. in strijd handelt met de voorwaarden van het Programma Samenwerking Nederlandse Antillen (PSNA).

Oordeel:

Gegrond