2009/283

Rapport

Een stichting voor ouderenzorg is betrokken geweest bij de verhuizing van verzoekster en heeft daarbij ook een klusjesman met enkele helpers ingeschakeld. Toen verzoekster na de verhuizing in de nieuwe woning kwam, was het daar een bende en miste zij o.a. meubels en servies.

Verzoekster wilde aangifte wilde van diefstal, maar de politie weigerde deze op te nemen omdat het om een civiel geschil ging.

Zij diende daarover een klacht in bij de politie. De korpsbeheerder verklaarde deze gegrond en gaf dit aan de leiding van de betrokken politiemensen door met het oog op leereffect en eventuele organisatorische maatregelen. Daarop berichtten de betrokken politiemensen dat ze het absoluut oneens waren met de klachtafhandeling.

Nog altijd werd de aangifte niet opgenomen en verzoekster schakelde de Nationale ombudsman in. Deze achtte de klacht gegrond wegens schending van het vereiste van fair play. Na afhandeling van de klacht had de politie niet opnieuw met verzoekster in discussie moeten gaan maar de aangifte moeten opnemen. Hij overwoog voorts dat de omstandigheid dat sprake is van een civiel conflict, niet meebrengt dat er geen sprake kan zijn van een misdrijf. Het is aan het Openbaar Ministerie en niet aan de politie om dit te beoordelen, en aan die beoordeling kan het Openbaar Ministerie niet toekomen als de aangifte niet wordt opgenomen.

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

Geweigerd aangifte van diefstal, dan wel verduistering, van zaken die verzoekster tijdens een verhuizing op 6 mei 2006 is kwijtgeraakt, op te nemen.

Oordeel:

Gegrond