2009/263

Rapport

De douane op Schiphol had tien goederen van verzoeker aangemerkt als namaak. Verzoeker wilde geen afstand van de goederen doen, waarna ze in beslag werden genomen. Hij kreeg een transactievoorstel om alsnog afstand te doen en nam contact op met een medewerkster van het parket. Zij zou hem hebben meegedeeld dat wanneer hij de zaak liet voorkomen, de straf slechts zou bestaan uit het in beslag nemen van de goederen en er geen boete zou volgen. Verzoeker verzocht een aantal malen om een bevestiging van deze mededeling, maar kreeg deze niet.

De rechter legde verzoeker een boete van € 350,00 op.

Verzoeker klaagde erover dat de medewerkster van het parket hem geen schriftelijke bevestiging had gestuurd van het telefoongesprek.

Door niet aan het verzoek om een schriftelijke bevestiging te voldoen, heeft verzoeker onvoldoende informatie gekregen over het strafrechtelijk verloop van de procedure, waardoor hij niet de juiste afweging heeft kunnen maken om al dan niet aan het transactievoorstel te voldoen. Verzoeker is in zijn procedure belangen geschaad.

Het vereiste van fair play was geschonden.

De Nationale ombudsman gaf de minister van Justitie in overweging om de geldboete van € 350,00 te restitueren.

Verzoeker klaagde er verder over dat de medewerkster van het parket hem onjuiste informatie had verstrekt over het al dan niet accepteren van het transactievoorstel én over het recht op inzage in zijn dossier. Klachten gegrond.

Instantie: Arrondissementsparket te Haarlem

Klacht:

Niet ingegaan op verzoeken om het telefoongesprek schriftelijk te bevestigen; de telefonische informatieverstrekking met betrekking tot de gevolgen van het al dan niet accepteren van het transactievoorstel; de informatieverstrekking met betrekking tot het recht op inzage in verzoekers dossier.

Oordeel:

Gegrond