2009/257

Rapport

Verzoekers bagage werd door de Douane op Schiphol gecontroleerd. Volgens verzoeker was het discriminatie dat hij voor een controle uit de stroom reizigers werd gepikt. Verzoeker zegt dat hij de enige negroïde man was in zijn vlucht en in de groep reizigers die aanwezig was in de aankomsthal. En dat uitgerekend hij als enige voor een controle werd geselecteerd.

Verzoeker diende een klacht in bij de Douane. De Douane wees die af. De Douane ging daarbij niet in op verzoekers stelling dat hij als enige werd gecontroleerd. De Nationale ombudsman vindt dat in strijd met het motiveringsbeginsel. Dit is des te ernstiger, omdat klachten over discriminatie zeer serieus moeten worden genomen.

In het onderzoek van de Nationale ombudsman is niet vast komen te staan of verzoeker inderdaad als enige is gecontroleerd. Het verhaal van de Douane, dat verzoeker is gecontroleerd vanwege het witte label aan zijn bagage (afkomstig uit een niet EU-land), is aannemelijk. Er is geen sprake van andere feiten of omstandigheden die wijzen op discriminatie. De Nationale ombudsman acht de klacht over discriminatie ongegrond.

Instantie: Belastingdienst/Douane West te Hoofddorp

Klacht:

Bij terugkeer uit Marokko verzoeker op luchthaven Schiphol op grond van zijn huidskleur geselecteerd voor een controle van zijn bagage.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Belastingdienst/Douane West te Hoofddorp

Klacht:

Klacht over discriminatie afgewezen zonder echt in te gaan op hetgeen verzoeker naar voren heeft gebracht.

Oordeel:

Niet gegrond