2009/253

Rapport

Verzoeker is advocaat in Amsterdam en had op zaterdag 10 november 2007 strafpiketdienst. Verzoeker wilde een spoedeisende zaak met de piketofficier bespreken en belde daarvoor een speciaal voor advocaten en andere partners van politie opengesteld nummer. Dit nummer is gelanceerd, na de introductie van het landelijke nummer voor 'geen spoed, wel politie', 0900-8844. Nadat verzoeker het speciale nummer belde, werd hij vermoedelijk abusievelijk doorgeschakeld met het Regionale Service Centrum (RSC) van het regionale politiekorps Amsterdam-Amstelland, het servicecentrum achter 0900-8844. Voor dit nummer geldt, in tegenstelling tot het speciale nummer, een zogenaamd uitvraagprotocol.

Verzoeker introduceerde zichzelf en gaf aan dat hij de piketofficier wenste te spreken. De medewerkster van het RSC liet verzoeker weten dat hij niet aan het juiste adres was. Ze verwees verzoeker door naar de meldkamer, maar wilde verzoeker daar niet mee doorverbinden. Ze twijfelde of verzoeker advocaat was, omdat hij het nummer van de meldkamer niet wist. Als hij advocaat zou zijn, zou hij moeten weten welke wegen hij diende te bewandelen om de piketofficier te spreken te krijgen. Ze herhaalde een aantal malen haar boodschap en verbrak de verbinding, nadat ze dit had aangekondigd.

Verzoeker klaagt over de wijze waarop hij te woord werd gestaan en dat hij niet werd doorverbonden met de meldkamer.

De medewerkster van het RSC had zich in het telefoongesprek meer dienstbaar en serviceverlenend moeten opstellen. Weliswaar stond ze hem beleefd en fatsoenlijk te woord, maar ze heeft niet doorgevraagd toen verzoeker meermalen, waarvan eenmaal expliciet aangaf te zijn doorverbonden via het speciale nummer voor advocaten; het juiste nummer om met de piketofficier in contact te komen. Ook vroeg zij niet door toen verzoeker vertelde dat hij advocaat was en toen hij aangaf de piketofficier te willen spreken. De medewerkster van het RSC is niet actief op zoek gegaan naar de reden van het telefoontje, terwijl dit gezien het geldende uitvraagprotocol het meest in de rede had gelegen. Dat verzoeker tijdens het telefoongesprek op dwingende toon en met stemverheffing sprak achtte de Nationale ombudsman in dit verband niet geheel onbegrijpelijk.

Vereiste van correcte bejegening; niet behoorlijk.

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

Wijze waarop verzoeker te woord is gestaan; niet doorverbonden met de meldkamer om in contact te komen met de piketofficier van justitie.

Oordeel:

Gegrond