2009/220

Rapport

Een collega van verzoeker had tegen hem aangifte gedaan van zedendelicten die in een en dezelfde nacht zouden zijn gepleegd in een uitgaansgelegenheid en in de woning van verzoeker. De zaak werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs (code 02). Verzoeker vroeg de officier van justitie de code te wijzigen in 01, hetgeen staat voor "ten onrechte als verdachte vermeld". De officier van justitie willigde het verzoek gedeeltelijk in. Verzoeker deed tevergeefs nogmaals een onderbouwd verzoek om voor de hele verdenking 01 toe te passen.

De Nationale ombudsman vond de onderbouwing door de officier van justitie van diens beslissing om niet de hele aangifte op grond van code 01 te seponeren ondeugdelijk en achtte de klacht daarover gegrond wegens schending van het motiveringsvereiste.

De Nationale ombudsman deed de aanbeveling een nieuwe beslissing te nemen. Daarbij gaf hij aanwijzingen over de aan te leggen maatstaf.

Instantie: Officier van justitie te Arnhem

Klacht:

Sepotbeslissing in verzoekers strafzaak, voor wat betreft de vermeende verkrachting in zijn woning, gemotiveerd met de sepotcode 02 in plaats van de sepotcode 01.

Oordeel:

Gegrond