2009/212

Rapport

Verzoekers zijn gegadigden voor een nieuwbouwwoning en hebben diverse voorkeuren aangegeven voor drie verschillende soorten kavels. De kavels worden niet tegelijkertijd uitgegeven. In mei 2006 worden ze uitgenodigd voor een selectiegesprek met twee medewerksters van de gemeente over één van de kavels van hun voorkeur (geen vrije kavel). Tijdens dat gesprek besluiten verzoekers tot koop van die kavel, terwijl hun eerste voorkeur uitgaat naar een vrije kavel.

Zij klagen erover dat de medewerksters hen onjuist dan wel onvoldoende hebben geïnformeerd over de gang van zaken rond en de volgorde van de uitgifte van de kavels.

De verklaringen over wat er tijdens het bewuste gesprek is gezegd over de beschikbaarheid van de vrije kavels zijn tegenstrijdig. Volgens verzoekers is gezegd dat die kavels al vergeven zijn; volgens de medewerkers kunnen zij dat niet gezegd hebben omdat zij op dat moment wisten dat de kavels nog uitgegeven moesten worden. Er zijn geen feiten of omstandigheden gebleken op grond waarvan ene verklaring aannemelijker moet worden geacht dan de andere.

Om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen tot de aankoop van een kavel is het voor potentiële kopers van het grootste belang dat zij over volledige en duidelijke schriftelijke informatie over de uitgifteprocedure kunnen beschikken. Informatie over de procedure die mondeling wordt verstrekt moet ook schriftelijk zijn of worden verstrekt. Tijdens het onderzoek is gebleken dat uit de schriftelijke informatie die de gemeente over de uitgifteprocedure heeft verstrekt niet zonder meer duidelijk wordt in welke volgorde de verschillende kavels worden uitgegeven en wat de procedure is als men zich heeft ingeschreven voor meerdere voorkeurskavels.

Verder is de Nationale ombudsman van mening dat tijdens het selectiegesprek alle voorkeuren van gegadigden besproken moeten worden en dat moet worden vastgelegd dat dat is gebeurd.

Vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking: geen oordeel wat betreft de mondeling verstrekte informatie, gegrond wat betreft de schriftelijk verstrekte informatie.

-Tijdens toekomstige selectiegesprekken over kaveluitgifte alle voorkeuren van de potentiële kopers bespreken en vastleggen op zodanige wijze dat rekening wordt gehouden met de overwegingen daarover in dit rapport;

- Schriftelijke informatie over toekomstige kaveluitgifte verstrekken waarvan de inhoud overeenstemt met de overwegingen daarover in dit rapport.

Andere klacht: dat het college de bovengenoemde klacht niet adequaat heeft afgehandeld.

Instantie: Gemeente Texel

Klacht:

Voor het overgaan tot aankoop van een huis in Den Burg medio 2006, onjuist dan wel onvoldoende geïnformeerd over de gang van zaken rond en de volgorde van de uitgifte van kavels in Den Burg.

Oordeel:

Geen oordeel

Instantie: Gemeente Texel

Klacht:

Schriftelijke informatieverstrekking over de procedure van kaveluitgifte; klacht niet adequaat afgehandeld.

Oordeel:

Gegrond