2009/051

Rapport

Verzoeker heeft een subsidie-adviesbureau en doet namens zijn cliënten jaarlijks vele verzoeken om een Verklaring Energie-investeringsaftrek bij SenterNovem.

Verzoeker klaagt erover dat SenterNovem herhaaldelijk de beslistermijn heeft geschonden bij de behandeling van aanvragen en bezwaarschriften die door verzoeker namens zijn cliënten zij ingediend in het kader van de Uitvoeringsregeling Energie-investeringsaftrek 2001 (EIA), ondanks de toezegging dat er intern maatregelen zouden worden getroffen om dit te voorkomen.

In een klachtafhandelingsbrief over de behandelingsduur heeft SenterNovem aan verzoeker toegezegd dat er intern maatregelen zouden worden getroffen om dit in de toekomst te voorkomen. Verzoeker heeft aangetoond dat hij nadien nog steeds beschikkingen heeft ontvangen waarbij de wettelijke termijn niet is gehaald door SenterNovem. De Nationale ombudsman is echter van oordeel dat daarmee niet kan worden gesteld dat SenterNovem haar toezegging niet is nagekomen. SenterNovem heeft binnen haar organisatie diverse maatregelen getroffen om de behandelingstermijn van de EIA-aanvragen en bezwaarschriften terug te brengen. De minister van Economische Zaken heeft aangegeven dat het effect van de genomen maatregelen nog niet geheel is gehaald, maar dat de behandelingsduur naar verwachting nog verkort zou worden. Ten aanzien van de bezwaarschriften die binnen de termijn worden afgehandeld is er reeds een stijging naar 97% en ook daar wordt nog een verdere stijging verwacht. De Nationale ombudsman is dan ook van oordeel dat SenterNovem de gedane toezeggingen gestand heeft gedaan.

SenterNovem heeft het vereiste van rechtszekerheid niet geschonden. De onderzochte gedraging is behoorlijk.

Instantie: SenterNovem

Klacht:

Herhaaldelijk beslistermijn geschonden bij behandeling van aanvragen en bezwaarschriften, ondanks de toezegging dat er intern maatregelen zouden worden getroffen.

Oordeel:

Niet gegrond