2008/230

Rapport

Verzoeker is eigenaar van een uit Duitsland geïmporteerde auto. Hij had deze auto zonder kentekenplaten neergezet op een enigszins afgelegen, onverlichte parkeerplaats bij zijn winkel. Boven de parkeerplaats hing een bord met de tekst: "Parkeren, uitsluitend bezoekers, (…), max. 30 minuten". Tijdens een nachtelijke surveillance trof de politie de auto daar aan. Omdat de politie in het grensgebied met Duitsland regelmatig gestolen auto's op verlaten parkeerplekken aantreft, onderzocht de politie de auto. Op de auto werden geen kentekenplaten of contactgegevens gevonden. De meldkamer gaf vervolgens desgevraagd aan dat het aangetroffen chassisnummer in Nederland noch in Duitsland bekend was. Daarop liet de politie de auto wegslepen.

Verzoeker klaagt erover dat de politie zijn auto 's nachts tegen hoge kosten heeft laten wegslepen, zonder hem daarover vooraf te informeren.

De Nationale ombudsman stelt dat de politie ter plaatse voldoende moeite heeft gedaan om te proberen de herkomst en de eigenaar van de auto te achterhalen. Omdat de kentekenplaten en contactgegevens ontbraken en het natrekken van het chassisnummer ook geen naam opleverde, stonden de politie op dat moment geen andere manieren meer ter beschikking om de eigenaar van de auto te kunnen achterhalen. Daarom werd naar het oordeel van de Nationale ombudsman terecht besloten om de auto 's nachts veilig te stellen voor nader onderzoek. De politie wilde daarmee niet wachten tot de volgende ochtend, omdat de mogelijk gestolen auto dan in de tussentijd zou kunnen verdwijnen. Hoe vervelend ook voor verzoeker dat hij door het 's nachts wegslepen werd geconfronteerd met hoge kosten, niet gesteld kan worden dat die beslissing onnodig bezwarend voor hem was. Dat de politie het bord boven de parkeerplaats niet had opgemerkt en daarom niet in de etalages van de genoemde winkels had gezocht naar contactgegevens, is naar het oordeel van de Nationale ombudsman weliswaar spijtig maar levert, mede gelet op de onderzoekshandelingen die de politie wél verrichtte, geen schending op van het vereiste van evenredigheid. Evenmin kon verzoeker aan de politie tegenwerpen dat hij niet wist dat zijn privé parkeerplaats als openbare weg aangemerkt moet worden en dat hij daarom zijn auto daar niet zonder kentekenplaten mocht neerzetten.

De klacht dat de politie niet bevoegd was tot het wegslepen van de auto mist feitelijke grondslag.

Instantie: Regiopolitie Gelderland Midden

Klacht:

Tegen hoge kosten auto laten wegslepen zonder verzoeker daarover vooraf te informeren; zonder bevoegdheid auto laten wegslepen .

Oordeel:

Niet gegrond