2005/237

Rapport

De IB-Groep stelde verzoeker - die uitwonend was - er bij bericht van 27 mei 2003 van op de hoogte dat hij vanaf 1 april 2003 een beurs voor een thuiswonende student zou ontvangen, dit omdat hij in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) niet op het adres was ingeschreven dat hij aan de IB-Groep had doorgegeven. Verzoekers bezwaarschrift tegen deze beslissing, gedateerd 27 december 2003, werd niet-ontvankelijk verklaard wegens niet verschoonbare termijnoverschrijding. Daarom werd niet inhoudelijk op de kwestie ingegaan; verzoeker werd door de IB-Groep ook niet gewezen op de oorzaak van de verlaagde beurs. Uiteindelijk ontving verzoeker, nadat hij in juni 2004 de GBA-registratie had laten aanpassen, vanaf 1 juli 2004 weer een beurs voor een uitwonende studerende.

Verzoeker klaagde er onder meer over dat de IB-Groep hem naar aanleiding van zijn bezwaarschrift niet had geïnformeerd over het feit dat zijn beurs pas zou worden verhoogd vanaf het moment dat hij zijn adres bij de GBA had laten aanpassen.

De Nationale ombudsman overwoog onder meer dat de IB-Groep, onder de specifieke omstandigheden van het geval, er juist aan had gedaan verzoeker nogmaals te wijzen op de oorzaak van de verlaagde beurs. Dat dit was nagelaten klemde te meer daar aanpassing van de registratie in de GBA niet met terugwerkende kracht tot een verhoging van verzoekers beurs kon leiden.

Geschonden norm: het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking. Oordeel: niet behoorlijk.

De IB-Groep werd in overweging gegeven samen met verzoeker vast te stellen hoe het door verzoeker geleden nadeel over de periode januari tot en met juni 2004 kon worden gecompenseerd. Ook werd de IB-Groep in overweging gegeven maatregelen te treffen om de informatieverstrekking betreffende het sanctiebeleid aan te passen.

Overige (klacht)onderdelen:

- de informatieverstrekking naar aanleiding van latere telefonische contacten

- een onderzoek uit eigen beweging naar de toepassing door de IB-Groep van artikel 1.5, derde lid, WSF 2000.

Instantie: Informatie Beheer Groep

Klacht:

Wijze van informatieverstrekking met betrekking tot het niet eerder ontvangen van een uitwonende beurs totdat verzoeker zich bij de gemeentelijke Basisadministratie op het juiste adres zou registreren: bij afhandelen bezwaarschrift niet op bovenstaand feit gewezen;.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Informatie Beheer Groep

Klacht:

Na vele telefonische contacten bijna een jaar later pas een uitwonende studiebeurs toegekend.

Oordeel:

Geen oordeel

Instantie: Informatie Beheer Groep

Klacht:

Onderzoek uit eigen beweging naar de wijze waarop de IB-Groep toepassing heeft gegeven aan artikel 1.5, derde lid, Wet Studiefinanciering 2000 (WSF 2000): niet eerder dan dat verzoeker zich tot de Nationale ombudsman wendde met terugwerkende kracht een uitwonende studiebeurs toegekend, IB-Groep informeert studenten niet over het feit dat adreswijzigingen in de GBA niet automatisch tot een aanpassing leiden bij de IB-Groep maar dat studenten zelf ook nog contact moeten opnemen met de IB-Groep.

Oordeel:

Gegrond