Werkwijze Domeinen zorgt voor problemen

Rapport

Een vrouw is het niet eens met Domeinen Roerende Zaken (hierna: Domeinen). Zij wil af van de koop van een (brom)scooter. Haar minderjarige zoon heeft de scooter voor meer dan € 3.400 bij een veiling van Domeinen gekocht. Domeinen ontbond de koop. Echter, Domeinen rekent daarvoor € 250. Dat zijn kosten om de scooter weer te kunnen verkopen. De vrouw wil die kosten niet betalen. Zij verwijst naar de wet. Zij zegt dat zij haar zoon geen toestemming heeft gegeven voor de aankoop.

De ombudsman vroeg de staatssecretaris van Financiën om een reactie. Hij is verantwoordelijk voor Domeinen. De staatssecretaris vindt dat de vrouw volgens de wet geen kosten hoeft te betalen. Verder laat hij de ombudsman weten dat Domeinen haar biedingsproces op de veiling heeft aangepast. Domeinen vraagt tegenwoordig naar de leeftijd van de bieder.
De ombudsman vindt de klacht gegrond. Volgens de wet mogen kinderen alleen iets kopen als een van hun ouders dat goed vindt. In dit geval is de scooter gekocht door een minderjarige en gaat het om een hoog bedrag. Een beroep op minderjarigheid leidt ertoe, dat de koop niet heeft bestaan. De ombudsman kan de staatssecretaris er dan ook in volgen dat de vrouw de € 250 niet hoeft te betalen.

De ombudsman stelde ook nog het volgende vast. Domeinen biedt veel verschillende voorwerpen op haar veiling aan. Bij bepaalde voorwerpen geldt dat de koper volgens de wet de koop mag 'herroepen'. Dat speelt bijvoorbeeld bij een aankoop van een consument van een door het leger gebruikt voertuig.
Domeinen gaf volgens de ombudsman niet duidelijk aan voor welke voorwerpen het recht op herroepen geldt en voor welke niet. In reactie hierop liet de staatssecretaris weten, dat Domeinen de informatieverstrekking op dit punt begin 2023 zal verbeteren.