2012/080: Franchisenemers klagen dat directeur PI zonder reden vertrouwen in hen heeft opgezegd

Rapport

Verzoekers, een echtpaar, waren als franchisenemer werkzaam in de Penitentiaire Inrichting Alphen aan de Rijn (hierna: de PI) en runden hier de winkel voor de gedetineerden. In april 2012 werd het vertrouwen door de directeur van de PI in verzoekers opgezegd en moesten zij direct de inrichting verlaten. Dit kwam voor verzoekers als een verrassing. Verzoekers gaven aan dat zij wisten dat er een onderzoek binnen de PI liep, maar niet waar dit onderzoek precies op was gericht en al helemaal niet dat zij ook onderwerp van het onderzoek waren.

Verzoekers klagen erover dat de directeur in april 2010 zonder goede reden het vertrouwen in hen heeft opgezegd.

De Nationale ombudsman vindt het niet onbegrijpelijk dat uit de uitgeluisterde telefoongesprekken van gedetineerden een vermoeden rees naar mogelijke onregelmatigheden bij de winkel van verzoekers. Op zichzelf zijn de onderzoeksresultaten niet dusdanig dat dit zondermeer moet leiden tot het opzeggen van het vertrouwen in verzoekers. De Nationale ombudsman stelt echter vast dat verzoeker geen eenduidige antwoorden heeft gegeven op vragen van de PI over de onderzoeksresultaten. Verzoeker kan zich niet zoveel herinneren en draait zijn antwoorden bij als hij met een onderzoeksresultaat wordt geconfronteerd. Daarnaast is het zeer waarschijnlijk dat verzoeker de bestelde telefoonkaarten buiten de gereguleerde winkellijst om heeft geleverd. Dat hier genoeg saldo voor was doet hier niet aan af.

Hoewel dit wellicht in een andere setting dan een PI niet direct hoeft te leiden tot een zo zware beslissing als het opzeggen van het vertrouwen, is de Nationale ombudsman van oordeel dat de directie in dit geval in alle redelijkheid tot deze beslissing kon komen. Het niet kunnen vertrouwen van een medewerker binnen een PI, zodat er een veiligheidsrisico ontstaat voor het handhaven van de orde en veiligheid, weegt in dit geval zwaarder dan het belang van verzoekers.

De gedraging is op dit punt behoorlijk, redelijkheidsvereiste.

Ander klachtonderdeel:

Niet goed informeren over onderzoeksresultaten, vereiste van informatieverstrekking, niet behoorlijk.

Instantie: Minister van Veiligheid en Justitie

Klacht:

zonder goede reden het vertrouwen in verzoekers, die op francisebasis een kleine winkel exploiteerden in de Penitentaire Inrichting Alphen aan den Rijn, opgezegd 

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Minister van Veiligheid en Justitie

Klacht:

lopende en na afloop van het onderzoek onvoldoende geïnformeerd

Oordeel:

Gegrond