2012/056: Vrouw klaagt over manier van omgaan met echtscheidingszaak door politie

Rapport

Verzoekster heeft sinds 2007 een relatie met een 26 jaar jongere partner. Dit leidde tot veel ophef bij met name de ouders van deze jongen en haar echtgenoot (met wie zij toen al in scheiding lag). Over en weer werd aangifte gedaan van uiteenlopende strafbare feiten. Tal van instanties (OM, Bureau Jeugdzorg, Raad van Kinderbescherming) en de media bogen zich over de kwestie.

Verzoekster klaagt er over dat de politie nauwelijks werk heeft gemaakt van haar aangiftes, een bijzonder negatief beeld van haar heeft geschetst bij diverse instanties, zich tijdens gesprekken met haar onprofessioneel, intimiderend en belerend heeft opgesteld en tijdens een langdurig verhoor niet is ingegaan op haar wens om medicatie.

1) Over en weer zijn in betrekkelijk korte tijd aangiftes gedaan bij de politie. Niet is gebleken dat de politie aanzienlijk minder aandacht en energie heeft gestoken in de afwikkeling van door verzoekster gedane aangiftes dan in de tegen haar gedane aangiftes. Vereiste van onpartijdigheid; behoorlijk

2) Verzoekster kan niet worden gevolgd in haar stelling dat de politie begin 2008 het gesprek met haar vriend en diens moeder is aangegaan zonder opdracht daartoe van de officier van justitie. De politie had signalen ontvangen over spanningen in de omgeving van verzoekster en wilde mede door middel van dit gesprek een helder beeld krijgen van de situatie en van mogelijke strafbare handelingen in dat verband. Vereiste van fatsoenlijkheid; deels niet behoorlijk, deels geen oordeel.

3) Hoewel het verhoor van verzoekster bepaald stroef is verlopen, is niet gebleken dat de politie in de bejegening van verzoekster grenzen heeft overschreden. Wel is goed denkbaar dat bepaalde opmerkingen escalerend hebben gewerkt. Vereiste van integriteit; deels behoorlijk, deels geen oordeel

4) De politie heeft tijdens het verhoor van verzoekster een GGD-arts gebeld. Dat deze arts niet voor afloop van het verhoor van zich had laten horen, kan de politie niet wordne aangerekend. Niet is gebleken dat verzoekster had laten weten zelf haar medicijnen bij zich te hebben. Vereiste van bijzondere zorg; behoorlijk.

Instantie: Regiopolitie Midden en West Brabant

Klacht:

gesprek op 28 januari 2008

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Midden en West Brabant

Klacht:

de afhandeling van aangiftes

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Midden en West Brabant

Klacht:

beeldvorming en informatieverstrekking aan de media

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Midden en West Brabant

Klacht:

medische verzorging

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Midden en West Brabant

Klacht:

gesprek met verzoekster op 3 november 2008 en beeldvorming en informatieverstrekking aan Bureau Jeugdzorg

Oordeel:

Geen oordeel