2011/134: Vrouw klaagt over teveel betalen eigen bijdrage zorg aan CAK en CZ zorgkantoor

Rapport

Verzoekster kreeg in 2009 zorg op grond van zowel de Wmo als de AWBZ. Zij betaalde daarvoor de maximale eigen bijdrage aan het CAK. In april 2009 liet verzoekster haar AWBZ-aanspraken door CZ zorgkantoor omzetten van zorg in natura in een pgb. Het zorgkantoor kende verzoekster per 1 mei 2009 een pgb toe en bracht ook een eigen bijdrage in mindering op het budget. Verzoekster diende vervolgens een klacht in bij het zorgkantoor, omdat zij al de maximale eigen bijdrage betaalde aan het CAK. In reactie op de klacht erkende het zorgkantoor dat verzoeksters eigen bijdrage ten onrechte te hoog was berekend. Een aanpassing van de eigen bijdrage bleef echter uit. Verzoekster diende vervolgens een klacht in bij het CAK. Zij klaagde erover dat het CAK het zorgkantoor niet op de hoogte had gebracht van de reeds geïnde eigen bijdrage Wmo. Volgens het CAK was het bij de samenloop van de eigen bijdragen mogelijk dat er in totaal meer eigen bijdrage werd berekend dan verzoekster maximaal verschuldigd was. Het zorgkantoor moest de eigen bijdrage daarom aanpassen.

Verzoekster klaagt erover dat het CAK heeft verzuimd om in 2009 de reeds geïnde eigen bijdrage Wmo voor dat jaar te melden aan CZ Zorgkantoor, dan wel dat CZ Zorgkantoor de eigen bijdrage pgb-AWBZ voor het jaar 2009 niet tijdig heeft aangepast. Als gevolg daarvan heeft verzoekster zowel aan het CAK als aan CZ Zorgkantoor een eigen bijdrage betaald.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat het CAK en het zorgkantoor als ketenpartners bij de samenloop van de eigen bijdragen van verzoekster tekort zijn geschoten in de onderlinge gegevensuitwisseling. Vervolgens hebben beide instanties de verantwoordelijkheid voor het oplossen van het probleem op elkaar afgeschoven. Als gevolg daarvan heeft verzoekster in 2009 meer dan de maximale eigen bijdrage opgelegd gekregen.

Vereiste van adequate organisatorische voorzieningen.

Met instemming heeft de Nationale ombudsman er kennis van genomen dat het zorgkantoor verzoekster de teveel in rekening gebrachte eigen bijdrage pgb-AWBZ heeft terugbetaald.

Instantie: Centraal Administratie Kantoor te Den Haag

Klacht:

verzuimd om in 2009 de reeds geïnde eigen bijdrage Wmo voor dat jaar te melden aan CZ Zorgkantoor

Oordeel:

Gegrond

Instantie: CZ Zorgverzekeraar te Tilburg

Klacht:

eigen bijdrage pgb-AWBZ voor 2009 niet tijdig aangepast

Oordeel:

Gegrond