2011/052: Man klaagt dat hem geen teruggaaf grafrecht is verleend

Rapport

Verzoekster klaagt er over dat hem geen teruggaaf grafrechten is verleend, terwijl hij uit de krant had vernomen dat de gemeente Leeuwarden aan ongeveer twee honderd families wel de grafrechten hadden terugbetaald. De teruggaaf volgde op een rechterlijke uitspraak, waarbij was vastgesteld dat er een fout zat in de verordening op de rechten lijkbezorging.

De Nationale ombudsman overwoog dat de gemeente, indien een rechter in een individuele zaak heeft vastgesteld dat zonder rechtsgrond een besluit is genomen, in gelijke gevallen genomen onjuiste besluiten waartegen geen beroep was ingesteld zoveel mogelijk terugdraait.

Dit betekent echter niet dat burgers die na de reparatie van de fout in de verordening een rekening hebben ontvangen, hieraan de gerechtvaardigde verwachting konden ontlenen dat ook in hun geval de rekening zou worden teruggedraaid. De gemeente had in de onderhavige situatie gehandeld overeenkomstig het rechtszekerheidsvereiste.

De klacht was niet gegrond.

Instantie: Gemeente Franekeradeel

Klacht:

niet bereid om verzoeker teruggaaf te verlenen van twee nota's herziening grafrechten, die de gemeente heeft opgelegd en die zij heeft voldaan.

Oordeel:

Niet gegrond