2010/378

Rapport

Verzoeker heeft een winkel, gelegen aan een eenrichtingsweg. De gemeente heeft gedurende negen weken werkzaamheden aan de weg uitgevoerd; de weg is al die tijd afgesloten geweest voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. De gemeente kondigde van te voren aan dat de werkzaamheden naar verwachting drie weken zouden duren. Verzoeker heeft tijdens de werkzaamheden herhaaldelijk contact met de gemeente gehad over de bebording. Na afloop van de werkzaamheden vraagt hij om schadevergoeding omdat zijn winkel gedurende negen weken verminderd bereikbaar is geweest. Hij wijst er onder meer op dat de werkzaamheden drie keer zo lang hebben geduurd als was aangekondigd. De gemeente stelt echter dat haar over die uitloop geen verwijt kan worden gemaakt; die is veroorzaakt door 'onvoorziene omstandigheden'. De schade behoort volgens haar tot het normale ondernemersrisico.

Verzoeker klaagt erover dat de gemeente onvoldoende rekening heeft gehouden met zijn belangen bij de uitvoering van de werkzaamheden en dat zij zijn schadeclaim niet op behoorlijke wijze heeft afgehandeld.

Tijdens onderzoek is niet komen vast te staan hoe de feitelijke situatie en het contact tussen partijen tijdens de werkzaamheden is geweest. Wel is komen vast te staan dat de gemeente verzoeker niet tussentijds heeft geïnformeerd over het feit dat de werkzaamheden aanzienlijk langer zouden duren dan was aangekondigd.

De beslissing over de claim wordt niet gedragen door de motivering; de gemeente kan niet aangeven waaruit de onvoorziene omstandigheden bestaan en kan daarom ook niet stellen dat haar niets te verwijten valt.

Gelet op het feit dat de werkzaamheden drie keer zo lang hebben geduurd, de gemeente niet weet waardoor de uitloop is veroorzaakt (waardoor zij de indruk wekt destijds onvoldoende toezicht te hebben gehouden) en verzoeker niet tussentijds is geïnformeerd, is er aanleiding voor een aanbeveling.

Gegrond wegens strijd met vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking en motiveringsvereiste.

De Nationale ombudsman doet de gemeente de aanbeveling om met verzoeker in overleg te gaan over een passende compensatie.