2010/012

Rapport

Verzoeker werd door de Belastingdienst aansprakelijk gesteld voor de belastingschulden van een aantal lichamen. Hij sloot met de Belastingdienst een civiele overeenkomst die onder meer inhield dat hij een bepaald bedrag zou betalen en dat de Belastingdienst een verklaring zou afgeven dat "de aansprakelijkstelling was ingetrokken". De Belastingdienst gaf wel een verklaring af, maar hierin stond meer dan volgens verzoeker was overeengekomen.

Verzoeker klaagde er over dat de Belastingdienst niet een verklaring wilde afgeven die in overeenstemming was met de gesloten overeenkomst.

De Nationale ombudsman oordeelde de Belastingdienst daartoe op grond van het vereiste van rechtszekerheid wel was gehouden en dat de Belastingdienst bedenkingen tegen de gevraagde tekst naar voren had moeten brengen vóór het sluiten van de overeenkomst.

De Nationale ombudsman concludeerde dat het vereiste van rechtszekerheid was geschonden en dat de klacht gegrond was.

De Nationale ombudsman deed de aanbeveling alsnog een verklaring af te geven die in overeenstemming was met de gesloten overeenkomst.

Verzoeker klaagde tevens over de toerekening aan aanslagen van het door hem betaalde bedrag.

Instantie: Belastingdienst/Randmeren

Klacht:

Met de verklaring van verzoekers brief niet gehandeld zoals zij op grond van de gesloten vaststellingsovereenkomst van de Belastingdienst mochten verwachten; bij reactie op verzoekers klacht daarover ten onrechte het belang van verzoeker bij een andersluidende verklaring betrokken .

Oordeel:

Gegrond