2008/233

Rapport

Verzoeker klaagt er over dat de gemeente niet tijdig uitvoering heeft gegeven aan de uitspraak van de rechtbank om een nieuw besluit te nemen, aangezien dit nieuwe besluit uiteindelijk pas negen maanden na de uitspraak is genomen. De Nationale ombudsman oordeelde dat hiermee is gehandeld in strijd met het vereiste van rechtszekerheid.

Bij de opening van het onderzoek is gekozen voor een bredere benadering, omdat er zich in de relatie tussen verzoeker en de gemeente Oost-Gelre een patroon van actie-reactie leek te hebben ontwikkeld, met de potentie om de gerezen conflictsituatie te vergroten. Deze vooronderstelling is in de loop van het onderzoek helaas bevestigd. Dit is voor de Nationale ombudsman aanleiding geweest om zowel het college van burgemeester en wethouders als verzoeker een voorstel te doen om te komen tot een werkbare en acceptabele relatie. Als thans geen actie ondernomen wordt ter verbetering van deze relatie zal dit leiden tot steeds meer juridische en klachtprocedures.

Van de gemeente mag worden verwacht dat zij tijdig en correct op brieven en verzoeken van verzoeker reageert en anderzijds mag van verzoeker worden verwacht dat hij de gemeente niet overstelpt met brieven en verzoeken, waarvan de beantwoording zoveel tijd kost dat de dienstverlening aan andere burgers daardoor in de knel komt. Alleen indien beide partijen zich van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bewust zijn, zal een werkbare relatie tussen verzoeker en de gemeente kunnen ontstaan. De Nationale ombudsman heeft aangeboden partijen in dit proces te ondersteunen.

Instantie: Gemeente Oost-Gelre

Klacht:

Geen uitvoering gegeven aan uitspraak van rechtbank Zutphen waarbij het college is opgedragen een nieuw besluit te nemen.

Oordeel:

Gegrond