2008/171

Rapport

Vier ambtenaren van de Koninklijke Marechaussee hebben verzoeker met geweld aangehouden op Schiphol. Verzoeker, van Afrikaanse afkomst, kwam midden in de nacht een vriend ophalen. In de aankomsthal kreeg hij ruzie met een andere man. Daarop kwam de Koninklijke Marechaussee. De ambtenaren vroegen hem wat hij daar deed. Omdat hij geen vluchtnummer kon noemen moest hij zich verwijderen. De andere man kon gaan. Een van de ambtenaren hield verzoekers identiteitskaart in, om hem te dwingen weg te gaan. Buiten gekomen wilde verzoeker weer naar binnen om zijn vriend op te halen. Vervolgens werd hij met geweld aangehouden en geboeid. Onderweg naar Bureau Plaza kwamen zij de vriend tegen. Verzoeker mocht niet de hotelreservering afgeven. Vervolgens werd hij naar het uitzetcentrum gebracht. Aan het eind van de volgende dag werd hij verhoord (wegens een ander feit dan waarvoor hij was aangehouden) terwijl hij die dag had moeten werken.

Verzoeker heeft geklaagd over deze hele gang van zaken, die hij als discriminerend heeft ervaren.

De Nationale ombudsman oordeelt dat de ambtenaren misbruik hebben gemaakt van hun bevoegdheid door: -verzoeker van het terrein te verwijderen en de andere man niet;

-verzoekers identiteitskaart als drukmiddel te gebruiken;

-verzoeker daarna met geweld aan te houden in plaats van met hem te praten;

- en hem te horen voor een ander feit dan waarvoor hij was aangehouden.

Ook is gehandeld in strijd met het beginsel van bijzondere zorg door hem de hele dag hem geen eten of drinken te geven. Men heeft hem, ten onrechte, behandeld alsof hij dronken was, zonder dat hiervoor de geëigende procedure is gevoerd.

Verder is verzoeker 's nachts aangehouden en pas na verhoor om vier uur 's middags, om kwart voor zes in vrijheid gesteld. Er is geen reden gegeven dat dit zo lang heeft geduurd. Hiermee is gehandeld in strijd met het verbod van onrechtmatige vrijheidsontneming.

De Nationale ombudsman oordeelt dat gehandeld is in strijd met het verbod van discriminatie. Hij vindt het begrijpelijk dat verzoeker zich gediscrimineerd voelde door de hele gang van zaken. Dit komt ook omdat de Koninklijke Marechaussee verzoeker in de klachtbehandeling niet heeft uitgelegd wat de reden was van het handelen, en geen blijk heeft gegeven oog te hebben voor verzoekers situatie.

Instantie: Koninklijke Marechaussee

Klacht:

Verwijderd van Schiphol en vervolgens met toepassing van geweld aangehouden; zeventien uur van verzoekers vrijheid beroofd; gediscrimineerd.

Oordeel:

Gegrond