Gemeente mocht feitcode van waarschuwing foutparkeren wijzigen

Brief

Een man heeft een waarschuwing ontvangen voor het parkeren van zijn auto voor een uitrit. Volgens de man is de waarschuwing ten onrechte gegeven, omdat de feitcode onjuist is. Zo is volgens de man geen sprake van het parkeren voor een uitrit, maar parkeren op een uitrit. Hij diende hierover een klacht in bij de gemeente.  

In reactie op de klacht erkent de gemeente dat de feitcode waarvoor de waarschuwing is gegeven kan worden betwist. Daarom heeft de gemeente besloten de waarschuwing aan te passen naar hinderlijk parkeren. Naar het oordeel van de gemeente stond de auto zodanig geparkeerd dat de toegang tot het erf was geblokkeerd.

De Nationale ombudsman verklaart de klacht van de man ongegrond. De gemeente mag een feitcode wijzigen wanneer de betrokkene daardoor niet in zijn belangen wordt geschaad. Omdat beide feitcodes het fout parkeren van een voertuig betreffen en de waarschuwing wordt gehandhaafd, wordt de man in dit geval niet geschaad door het wijzigen van de feitcode. De gemeente heeft gelet hierop kunnen beslissen om de feitcode te wijzigen. Het is uiteindelijk aan de rechter om een oordeel te geven over het geschil als het zou komen tot een boete-oplegging.