Gemeente hoeft eiken niet te verwijderen of te snoeien

Brief

Een vrouw woont in een bomenrijke omgeving. Achter haar woning staat een eikenwal. De eiken nemen volgens de vrouw zonlicht weg, zijn erg groot, staan dicht op elkaar en er zijn overhangende takken die overlast geven. Zij wil graag dat de overhangende takken worden gesnoeid, de bomen worden getopt en ook dat enkele bomen worden verwijderd.

In reactie op de klacht laat de gemeente weten dat de eiken in kwestie volwassen bomen zijn en in de onderhoudsfase zitten. In deze fase worden alleen dode takken, laaghangende takken en probleemtakken (gescheurde en/of slecht aangegroeide takken) verwijderd.

De Nationale ombudsman heeft de gemeente gevraagd om in te gaan op de klacht over belemmering van zonlicht en aan te geven in hoeverre door de gemeente oplossingsgericht is gehandeld. Hierop heeft de gemeente laten weten dat bij klachten over schaduwwerking voor zover nodig en mogelijk snoei met behoud van kroonvorming wordt toegepast. Er wordt in deze situatie echter niet gekapt. De suggestie van de vrouw om enkele bomen te verwijderen is daarom niet overgenomen. Een medewerker van de gemeente heeft vastgesteld dat de takken en/of bomen niet over of tegen huizen aan hangen. Volgens de gemeente is om die reden geen aanleiding om (aanvullende) snoeiwerkzaamheden uit te voeren.

De Nationale ombudsman verklaart de klacht van de vrouw ongegrond. Hij vindt dat de gemeente zich betrokken en oplossingsgericht heeft opgesteld. Zo is een medewerker van de gemeente ter plaatse geweest en heeft de bomen geïnspecteerd. De gemeente heeft goed uitgelegd dat alleen dode takken, laaghangende takken en probleemtakken worden verwijderd. Aangezien de overhangende takken niet over of tegen de woning van de vrouw hangen heeft de gemeente kunnen beslissen om nu geen aanvullende snoeiwerkzaamheden uit te voeren. Daarnaast heeft de gemeente goed uitgelegd dat het belang om de gezonde eiken te verwijderen niet opweegt tegen het algemeen belang bij het behoud daarvan. Dat vindt de ombudsman een redelijke afweging.