Rechtbank Noord-Nederland hoeft niet standaard via Zivver te communiceren

Brief

Een man maakt gebruikt van een briefadres. Hij is daar niet dagelijks aanwezig en kan daar soms niet op korte termijn naar toe. Daarom heeft de man meerdere malen aan de rechtbank Noord-Nederland gevraagd om met hem te corresponderen via het beveiligde e-mailsysteem dat de rechtbank gebruikt, Zivver. De rechtbank stuurt de post niet consequent via Zivver naar de man. 

De man diende over de wijze waarop post naar hem wordt verzonden een klacht in bij de rechtbank Noord-Nederland. Hij klaagt dat de rechtbank post niet via Zivver naar hem wil verzenden, ondanks zijn verzoek daartoe.   

De rechtbank vond de klacht van de man ongegrond. Volgens de rechtbank zijn de stukken volgens de regels van de wet per gewone post aan de man verzonden. De rechtbank hoeft de manier van verzending van stukken niet aan te passen aan de individuele wensen van een procespartij.

Omdat de man het niet eens was met de reactie van de rechtbank, diende hij een klacht in bij de Nationale ombudsman.De Nationale ombudsman vindt de klacht van de man ongegrond. De ombudsman vindt dat de rechtbank volgens de geldende wet- en regelgeving heeft gehandeld door de stukken per post aan de man te versturen. Daarbij heeft de rechtbank ook voldoende oog gehad voor de omstandigheden van de man. De rechtbank heeft namelijk toegezegd dat de man bij elk stuk dat hij indient, kan verzoeken om te communiceren via Zivver. De rechtbank bekijkt vervolgens of communicatie via Zivver in dat geval mogelijk is. Of dit mogelijk is hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de stukken en de drukte bij het administratieteam op dat moment.

De ombudsman vindt dat de rechtbank met deze toezegging probeert de man zoveel mogelijk tegemoet te komen binnen de mogelijkheden die zij heeft en de werkwijze die zij hanteert. De ombudsman vindt het dan ook niet onbehoorlijk dat de rechtbank Noord-Nederland geen toezegging doet om in elke (toekomstige) procedure van de man via Zivver te communiceren.
Wel vindt de ombudsman dat de rechtbank op elk verzoek dat de man doet om via Zivver te communiceren, duidelijk aan hem moet laten weten of dit wel of niet mogelijk is.