BsgW verkort bezwaartermijn niet door latere toezending uitleg aanslag

Brief

Een man ontvangt een aanslag gemeentelijke belastingen van Belastingsamenwerking Gemeenten Waterschappen Limburg (hierna: BsGW) over 2023. Onderdeel daarvan is de WOZ-belasting en de afvalstoffenheffing. De man wil van BsGW het taxatieverslag ontvangen om te zien hoe de waarde van zijn woning voor de WOZ-belasting is vastgesteld. Ook wil hij het overzicht ledigingen van zijn containers ontvangen. Daarmee kan hij zien of de hoogte van de afvalstoffenheffing klopt.

Omdat hij geen Digid heeft, wil hij de informatie per post ontvangen. BsGW zendt hem de beide stukken toe maar niet op hetzelfde moment. De man dient daarop een klacht in bij BsGW. Hij vindt dat BsGW zijn termijn om bezwaar te maken van zes weken verkort doordat hij de gevraagde stukken zo laat ontvangt.

De Nationale ombudsman vindt dat BsGW de klacht niet inhoudelijk heeft behandeld en vraagt BsGW om een aanvullende toelichting. BsGW vertelt de man daarop dat hij na ontvangst van de aanslag een pro forma bezwaar kan indienen. Hij heeft dan tijdig bezwaar ingediend. Na ontvangst van de nadere stukken kan hij zijn bezwaar verder motiveren. Zijn tijd om bezwaar te maken wordt dan niet verkort. De ombudsman kan de gegeven uitleg volgen maar vindt dat BsGW deze eerder had moeten geven.