Domeinen voldoende duidelijk over hoe zij waarde van auto bepaalt

Brief

De politie pakt de auto van een man af. Het is een taxi. Het Openbaar Ministerie laat de auto vernietigen. Daarna beslist de rechter dat de man de auto terug mag krijgen.

Domeinen Roerende Zaken (hierna: Domeinen) biedt de man een bedrag aan als vergoeding voor de auto. De man vindt dat bedrag te laag. Hij vraagt de ombudsman om een oordeel.

De ombudsman vindt de klacht ongegrond. Domeinen biedt de man het bedrag aan dat de auto bij een openbare gedwongen verkoop zou opleveren. Zo staat het in de wet. Dat is de door Domeinen vastgestelde taxatiewaarde. Dit bedrag is normaal gesproken lager dan het bedrag waarvoor iemand een zelfde soort auto bij bijvoorbeeld een dealer/particulier zou kunnen kopen.

De ombudsman toetst of Domeinen op voldoende wijze duidelijk heeft gemaakt hoe zij tot de taxatiewaarde is gekomen. De ombudsman vindt dat Domeinen dat goed heeft gedaan. Domeinen onderbouwde de waarde door een taxatierapport en foto’s. Domeinen hield daarbij rekening met het soort en type auto, het bouwjaar, de kilometerstand en de staat van de auto.

Tenslotte vindt de ombudsman dat de aanwezigheid van een taximeter in de auto geen wezenlijke invloed op de taxatiewaarde van de auto heeft.