Ombudsman toetst optreden burgemeester bij demonstratie aan eerder rapport demonstratierecht

Brief

Een man ging met enkele medestanders demonstreren tegen Zwarte Piet, langs de route van de intocht van Sinterklaas. Voorstanders van Zwarte Piet vielen de demonstranten aan. Vanwege de veiligheidssituatie besloot de burgemeester de route van de intocht om te leiden. Daardoor kwam de intocht niet meer langs de demonstratie. De demonstratie ging niet door.

De man was niet tevreden over het optreden van de burgemeester voor, tijdens en na de demonstratie. Daarom diende hij een klacht in bij de gemeente. Omdat deze klacht ongegrond werd verklaard, ging hij vervolgens naar de ombudsman.

De ombudsman heeft eerder een rapport geschreven over het demonstratierecht: Demonstreren, een schurend grondrecht. Daarin staat dat de overheid een positieve verplichting heeft om demonstraties zoveel mogelijk te faciliteren en te beschermen. In het rapport staan uitgangspunten en aanbevelingen over de periode voorafgaand aan de demonstratie, tijdens de demonstratie en na afloop daarvan.

Naar aanleiding van de klacht van de man heeft de ombudsman een brief aan de burgemeester gestuurd. Daarin legt de ombudsman de uitgangspunten uit het eerdere rapport naast de gebeurtenissen voor, tijdens en na de demonstratie.