Afwijzing verzoek kwijtschelding waterschapsbelasting door GBLT

Brief

Een meneer is het niet eens dat zijn verzoek om kwijtschelding, voor waterschapsbelastingen 2021, door het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococencus-Tricijn (hierna GBLT) is afgewezen. Zijn verzoek werd afgewezen omdat hij meerdere voertuigen op zijn naam heeft staan. De meneer diende een klacht in bij GBLT. In de klachtbehandeling legt het GBLT uit waarom de meneer geen kwijtschelding krijgt. Het beleid heeft duidelijke regels over hoeveel voertuigen je op je naam mag hebben en ook hoeveel de voertuigen waard mogen zijn. Meneer was hier niet tevreden mee en diende een klacht in bij de ombudsman.

Meneer vindt dat het GBLT het verkeerde beleid gebruikt heeft om zijn kwijtschelding te beoordelen. Hij vindt het vreemd dat hij de afgelopen jaren wel kwijtschelding kreeg. Hij heeft namelijk al heel lang de voertuigen op zijn naam staan.
Het GBLT legde uit dat voor 2020 de kwijtscheldingsverzoeken door GBTwente behandeld werden. Het GBTwente paste het beleid niet goed toe waardoor de meneer kwijtschelding kreeg terwijl hij er toen al geen recht op had. Het beleid wordt nu door het GBLT zelf wel goed toegepast.

De ombudsman vindt de klacht niet gegrond. Wel vindt de ombudsman dat het GBLT de meneer had moeten vertellen dat het sinds 2020 de kwijtscheldingen zelf beoordeelt. Hierdoor was het voor de meneer duidelijk geweest waarom hij nu geen kwijtschelding kreeg.