Politie mag wachten met behandelen van klacht vanwege lopende strafzaak

Brief

Een man dient een klacht in bij de politie. Hij vindt dat hij is bedreigd en geïntimideerd door een agent tijdens een telefoongesprek. Verder geeft het proces-verbaal dat van dit gesprek is opgesteld volgens hem geen eerlijk beeld van het gesprek. Hij wil dat het proces-verbaal wordt vernietigd of aangepast.

De politie laat de man vervolgens weten dat de klacht nog niet behandeld wordt, omdat er een strafzaak tegen hem loopt. De man is het hier niet mee eens en hij dient een klacht in bij de Nationale ombudsman. Hij wil dat de politie zijn klacht alsnog in behandeling neemt.

De Nationale ombudsman vraagt de politie vervolgens nog een keer duidelijk aan de man uit te leggen waarom de behandeling van de klacht is opgeschort. Daarna stelt de Nationale ombudsman nog wat vragen aan de politie.

De Nationale ombudsman vindt dat de politie in dit geval mocht besluiten om de klacht nu niet te behandelen. Volgens de wet mag de politie wachten met de behandeling van een klacht als er sprake is van samenloop met een strafzaak. Omdat de rechter mogelijk een uitspraak doet over dat waarover iemand klaagt. In dit geval heeft de politie uitgelegd dat het proces-verbaal mogelijk aan de orde komt in een strafrechtelijke procedure. Na afloop van die procedure kan de klacht wel behandeld worden. Dan kan ook rekening worden gehouden met wat de rechter hierover heeft gezegd.